Film/TV
0

Boris Dvornik noćas preminuo u Splitu

Sarajevo-x.com
Foto: Večernji.hr
Foto: Večernji.hr
Poznati hrvatski pozorišni, filmski i televizijski glumac Boris Dvornik preminuo je noćas u Splitu, prenosi Večernji.hr.

Dvornik je preminuo dvije sedmice prije svog 69. rođendana. Osim što je bio odličan glumac, oprobao se i kao scenarista i reditelj.

Boris Dvornik rođen je 16. aprila 1939. godine u Splitu. Svoj je talent za glumu otkrio još dok je kao dijete dok je nastupao u dječjim predstavama. No, glumom se počeo profesionalno baviti tek nakon što je završio školu za električara. Srednju glumačku školu završio je u Novom Sadu, a Kazališnu akademiju u Zagrebu.

Na filmu se prvi put pojavio 1960. godine u djelu Francea Štiglica Deveti krug. Nakon toga odigrao je svoje važne uloge u komedijama Martin u oblacima i Prekobrojna. Niz njegovih uloga u komedijama nastavljen je do sredine 60-ih godina, nakon čega preuzima uloge s ratnom tematikom. Nastupio je u više od 40 igranih filmova, te u mnogim televizijskim dramama i serijama.

Vrhunac svoje popularnosti ostvario je 70-ih godina ulogom Roka Prča u legendarnoj seriji "Naše malo misto" , te ulogom brijača u seriji "Velo misto". Te su mu uloge donijele status jednog od najpriznatijih glumaca bivše Jugoslavije. No, nakon 70-ih godina uglavnom je glumio u HNK-u u svom rodnom Splitu.

S početkom rata Boris Dvornik je medijsku pozornost u nekoliko navrata privlačio svojim kontroverznim (ne)prijateljstvom s još jednim velikim glumcem ovih prostora, Velimirom Batom Živojinovićem. Iako su od Dvornikovih prvih filmova bili veliki prijatelji, njih su se dvojica 1991. godine javno odrekli jedan drugoga nizom pisama.

Trinaest godina kasnije njih su se dvojica pokušali pomiriti, ali do javnog pomirenja došlo je tek 2006. godine, i to videovezom između Splita i Beograda. Tom je prilikom Dvornik izjavio da je njihova svađa bila "samo nesporazum".