Kako zaraditi od smrti?
0

Borba za prava na film o Michaelu Jacksonu

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Filmski studio Sony Corp. spreman je platiti cifru od 50 miliona američkih dolara za distribucijska prava nad dokumentarnim filmom u kojem će biti prikazani isječci sa proba Michaela Jacksona koje je održavao u sklopu planova za povratničku turneju "This Is It".

Neimenovani izvor blizak kompaniji izjavio je u ponedjeljak da Sony nije jedini zainteresovani za ovaj posao. Svoje ponude poslali su i Paramount, Universal i 20th Century Fox. Ipak, nijedan od ovih studija nije dao svoj komentar medijima.

Studio koji dobije posao producirat će film zajedno sa promotorima Jacksonovog koncerta, kompanijom AEG Live. Na taj način AEG će pokušati naplatiti 30 miliona od 32 miliona dolara, koliko je utrošeno za pripreme koncerta prije smrti pjevača 25. juna.

Sony očekuje da će imati prednost u ovom poslu jer je upravo Sony Music vršio distribuciju albuma kralja pop muzike, te je sarađivao sa ATV Music Publishingom.

U svijetu vlada veliki interes za materijalima Michaela Jacksona. Oko 31 miliona gledalaca samo u SAD-u pratilo je komemorativni koncert početkom ovog mjeseca, što je tek nešto manje od 33 miliona Amerikanaca za koje se procjenjuje da su gledali sahranu princeze Diane.

"Takva priča, ako je snimite na pravi način, može privući mnogo mnogo gledalaca" kaže Mark Fleischer, bivši izvršni direktor MGM Studios.

U toku su i pregovori sa nekoliko TV kuća o posebnim sadržajima koje će ponuditi onim gledaocima koji su za to spremni platiti. Riječ je o svojevrsnoj emisiji u kojoj će Jackson biti prikazan kako pjeva i pleše, a režirat će je režiser planirane turneje Kenny Ortega.

I dalje se pregovara o cijeni TV prava za ovaj show, a kako saznaje AP, cifre se kreću oko nekoliko desetina miliona dolara.