Film/TV
0

Borba za muzička prava tvorca biografskog filma o Bobu Marleyu

Sarajevo-x.com
Porodica pjevača Boba Marleya odbila je ustupiti pravo na korištenje muzike u sljedećem filmu produkcijske kuće Weinstein o životu reggae zvijezde, iako je udovica pjevača, Rita Marley izvršni producent filma.

Razlog je jednostavan. Dokumentarac reditelja Martina Scorseseja, koji prikazuje život Boba Marleya, produciraju Tuff Gong Pictures, produkcijska kompanija članova porodice Marley, i produkcijska kuća Stevena Binga. Poznato je da se radi o prvom dokumentarnom filmu o zvijezdi reggaea sa pravima korištenja muzike pjevača.

Članovi porodice, koji su uključeni u snimanje dokumentarca, su izjavili da nisu bili svjesni da bi snimanje Weinsteinovog projekta trebalo početi tako brzo i da vjeruju da bi izlazak filma 2009. godine mogao skrenuti pažnju sa premijernog prikazivanja dokumentarca u februaru 2010., na godišnjicu rođenja Marleya.

“Martin Scorsese ne želi da izda projekat u svrhu takmičenja, a Steven Bing je već ugovorio poslove sa filmskim kompanijama, koji su sad kompromitovani”, izjavio je direktor Marleyeve muzičke izdavačke kuće Blue Mountain Music-a, Chris Blackwell.

Sin legende reggaea i izvršni producent dokumentarca, Ziggy Marley je rekao da su svi napori njegove porodice uloženi u nastanak dokumentarca.

“Mi vjerujemo da je ovaj projekat najbolji način da se predstavi život iz njegove vlastite perspektive, i svaki drugi filmski projekat koji se bavi životom našeg oca bit će prazan bez njegove muzike u filmu”, zaključio je Ziggy Marley.

Rita Marley je izjavila da, kad je prodala prava za korištenje građe iz njene knjige Weinsteinu, ugovor nije uključivao prava na korištenje muzike.

Predstavnik muzičke izdavačke kuće Blackwell se nada da će prikazivanje Weinsteinovog biografskog igranog filma o Bobu Marleyu biti odgođeno za 2015. godinu, kako bi se izbjeglo vremensko podudaranje prikazivanja oba filma. Dodao je da je o tome 13. marta razgovarao sa Harveyem Weinsteinom, ali da još ništa nije riješeno.