Film/TV
0

Blitz film i video distribucija u partnerstvu s DreamWorks Studios

Klix.ba
Blitz film i video distribucija sklopila je saradnju s DreamWorks Studios, kojim je osigurao prava distribucije novih DreamWorks Studios filmskih produkcija u svim državama na području bivše Jugoslavije, te Albaniji, putem svih uobičajenih načina distribucije – kinematografskog prikazivanja, videa, televizije, videa na zahtjev, te novih medija.

"Uzbuđeni smo zbog predstojeće saradnje i izuzetno smo ponosni što smo svojim dosadašnjim uspjesima u filmskoj distribuciji stekli povjerenje DreamWorks studija za sveobuhvatnu distribuciju njihovih naslova u Hrvatskoj i državama bivše Jugoslavije, te Albanije. DreamWorks Studios, pod vodstvom Stevena Spielberga i Stacey Snider, jamstvo je kreativne snage. Tokom godina, DreamWorks je bio zaslužan za mnoga briljantna i nagrađivana filmska ostvarenja, od kojih je Blitz mnoge već imao zadovoljstvo distribuirati, među kojima ističemo 'Vrtlog života', 'Gladijator', 'Munchen', 'Terminal', 'Genijalni um', 'Dozvola za brak', 'Brodolom života', 'Lincoln', te s veseljem očekujemo saradnju na distribuciji najnovijih projekata. Najzad, na ukazanom povjerenju posebno zahvaljujemo tvrtki Mister Smith Entertainment, koja je, kao bliski suradnik DreamWorks studija, svojim poznavanjem našeg tržišta odigrala izuzetno važnu ulogu u sklapanju ovog posla", istaknuo je Hrvoje Krstulović, predsjednik uprave Blitz film i video distribucije.

DreamWorks Studios je kompanija osnovana 2009. godine, predvođena Stevenom Spielbergom i Stacey Snider, u saradnji s indijskim partnerom The Reliance Anil Dhirubhai Ambani Group. Među najnovijim produkcijama nalazi se Spielbergov "Lincoln" u kojem glume Daniel Day-Lewis, Sally Field i Tommy Lee Jones. Film je na američkim blagajnama zaradio više od 160 miliona dolara i nominiran je u 12 kategorija za nagradu Američke filmske akademije, uključujući one za najbolji film i najboljeg redatelja. Od ostalih se ističu "Pravi čelik", u kojem glavnu ulogu tumači Hugh Jackson, a režirao ga je Shawn Levy, zatim "Put rata" Stevena Spielberga, prema nagrađivanoj knjizi Michaela Morpurga, sa šest nominacija za nagradu Američke filmske akademije, uključujući Oscar za najbolji film, te "Tajni život kućnih pomoćnica", koji je odjeknuo među publikom širom SAD-a, sa zaradom preko 200 miliona dolara na kinoblagajnama, s četiri nominacije za nagradu Američke filmske akademije, od kojih je Octavia Spencer nagrađena za najbolju glumicu u sporednoj ulozi. Među nadolazećim naslovima nalazi se komedija "Delivery Man", u kojoj glavnu ulogu tumači Vince Vaughn, WikiLeaks drama "The Fifth Estate" i jureća akcija "Need For Speed".

Blitz film i video distribucija vodeći je distributer filmova u Hrvatskoj i državama bivše Jugoslavije, što uključuje distribuciju filmskih i ostalih sadržaja putem klasičnih vidova distribucije – kina, videa, televizije, kao i putem novih tehnologija poput videa na zahtjev, IPTV-a, interneta i slično. Tvrtka je na tržištu prisutna od 1992. godine, a do danas je proširila svoje djelovanje na gotovo sve zemlje na području bivše Jugoslavije putem vlastitih tvrtki: Blitz Slovenija, Blitz Bosna i Hercegovina te Millennium Srbija.

Zahvaljujući inventivnosti i postojanosti Blitz je stekao povjerenje najvećih filmskih studija kao što su Warner Bros Pictures International, Universal Pictures International, Paramount Pictures International, 20th Century Fox i DreamWorks Animation za ekskluzivnu distribuciju filmova u kinima, a ujedno je i ekskluzivni video distributer kompanija Sony Pictures Home Entertainment, Paramount Home Entertainment Global, DreamWorks Animation Home Entertainment LLC i Dreamworks LLC. Blitz također ima dugogodišnju i vrlo uspješnu saradnju i s brojnim nezavisnim kompanijama kao što su Icon Entertainment, Europa Corp, Lakeshore Entertainment, Summit Entertainment, Pathe Distribution, Studio Canal, LionsGate i drugima, čije filmove distribuira putem svih postojećih kanala distribucije filma.

Blitz film i video distribucija i najveći njemački kinoprikazivač CineStar su 2003. godine zajedničkim ulaganjem osnovali kompaniju za prikazivačku djelatnost Blitz-CineStar, čime je kreirano novo kinoprikazivačko tržište. Blitz-CineStar danas broji 11 multipleksa sa 79 dvorana ukupnog kapaciteta 13.867 sjedišta i ostvaruje oko četiri miliona posjetitelja godišnje. Blitz-CineStar će u širenju mreže u idućih dvanaest mjeseci otvoriti još tri multipleksa. Uz postojeće multiplekse koji uključuju i premium kino formate kao što su IMAX i Gold Class, CineStar će imati lanac od ukupno 14 multipleksa s 97 dvorana i gotovo 17.000 sjedišta, što ga čini najvećim kinoprikazivačem na tržištima bivše Jugoslavije.