Film/TV
326

"Bilal" je prvi animirani film koji nam dolazi iz Dubaija

Piše: N. N.
Producentska kuća Barajoun Entertainment Animation najavila je dolazak u kina prvog animiranog filma rađenog u 3D tehnologiji u ovoj zemlji

Scenario za film napisali su Ayman Jamal i Yassin Kamel, a režiju potpisuje Khurram Alavi. Film je inspirisan islamskom tradicijom i pričom o Bilalu ibn Rabahu koji je, iako je bio rob iz Etiopije, nakon oslobođenja postao jedna od najznačajnijih figura u islamskoj tradiciji.

Bit će ovo ne samo prvi animirani dugometražni film rađen u Dubaiju, već prvi film takve vrsta rađen u produkciji neke producentske kuće sa Bliskog istoka.

"Prije hiljadu godina, jedan dječak, koji je sanjao da postane slavni ratnik, zarobljen je zajedno sa svojom sestrom i odveden daleko od svog doma. Bačen u svijet u kome pohlepa i nepravda caruju, Bilal će pronaći dovoljno snage da digne glas protiv toga. Inspirisani stvarnim događajima, ovo je priča o heroju koji zaslužuje da bude zapamćen zauvijek”, stoji na zvaničnoj stranici producentske kuće.

Tačan datum dolaska filma u kina još uvijek nije poznat, ali se vjeruje kako će to biti prije kraja 2015. Tim koji radi na filmu ima 180 članova i dolazi iz 20-ak država, a glasove likovima u filmu posudit će neki od najpoznatijih svjetskih glumaca.

Adewale Akinnuoye-Agbaje, našim gledaocima poznat i po ulogama u serijama "Oz" i "Games of Thrones", najvjerovatnije će posuditi glas glavnom junaku Bilalu.