Film/TV
0

BiH pristupila Evropskoj fondaciji za kinematografiju

NINA
Bosna i Hercegovina je pristupila fondaciji za kinematografiju Eurimages pri Vijeću Evrope, izjavio je danas na konferenciji za novinare ministar civilnih poslova BiH Safet Halilović.

Eurimages je fond Vijeća Evrope namijenjen poticaju koprodukcije, distribucije i promocije evropskog filmskog stvaralaštva. Osnovan je 1989. i danas ima 31 zemlju članicu.

Članstvo BiH u toj fondaciji će doprinijeti znatnom jačanju kvalitete naših filmskih projekata te omogućiti realizaciju većeg broja novih projekata. Potpisivanje deklaracije bit će završeno iduće sedmice, a kada je dobije BiH će postati punopravan član Eurimagesa. Predstavnik BiH u fondaciji bit će profesor Nikola Kovač.

Prema riječima ministra za kulturu i sport FBiH Gavrila Grahovca, fondacija će pomoći distribuciju bh. filmova koji će tako biti dostupni u kinima diljem Evrope.

Posebni delegat glavnog sekretara Vijeća Evrope u BiH Hugh Chetwynd kaže da je BiH konačno počela uspješno koristiti različite mehanizme koji postoje unutar Vijeća Evrope te da na osnovu njih pristupa Razvojnoj banci, Vijeću Evrope te Eurimagesu.

''Pristupili smo fondaciji na osnovi ravnopravnog tretmana bh. kulture, a posebno kinematografije prema kriterijima i mjerilima evropskih kulturnih ustanova'', kazao je Kovač.