'Piramida istine' u Meeting Pointu
0

BiH je kolijevka ljudske civilizacije

Piše: N. Jamaković
Film "Piramida istine", koji je dobitnik California Film Daimond Award i Golden Palm Award (Mexico) nagrada, bit će večeras premijerno prikazan u kinu Meeting Point u Sarajevu. Bavi se civilizacijskim razvojem čovjeka na području centralne Bosne u prahistoriji i kontroverznom tematikom bosanskih piramida.

Režiju potpisuje Said Sefo koji je za Sarajevo-x.com istakao da film propituje jesu li civilizacija i piramide u Bosni zabluda ili istina.

"Mi smo proveli istraživanja i prije i u toku samog filma. Četiri godine film slijedi protagoniste ove priče na tri kontinenta: od Bosne, Njemačke do Egipta i Amerike, otkrivajući istinu o dalekoj prošlosti, kao i ljudske faktore: strast, ljubomoru i licemjerje. Naravno, ostavit ćemo gledateljima da zaključe postoje li piramide kod Visokog, ali ono što nakon ovog istraživanja zasigurno možemo reći jest da je u prahistoriji na području centralne Bosne postojala veoma razvijena civilizacija koja je imala itekakvog utjecaja u evropskim okvirima", kaže Sefo.

Kontradikt o piramidama, njihova povezanost s postojećom civilizacijom, avangardna ličnost Semira Osmanagića, politika i mediji, te brojni domaći i strani stručnjaci prožimaju ovaj film konstantnom napetošću.

"Nevjerovatna dostignuća butmirske kulture predstavljaju baštinu od svjetskog značaja i daju svojevrstan pečat cijeloj problematici. Senzacionalna otkrića njemačkih arheologa u posljednjih osam godina nedvojbeno potvrđuju da je Bosna i Hercegovina kolijevka ljudske civilizacije, kulture i umjetnosti", govori Sefo i dodaje:

"Uloga ovog filma je da promoviše te vrijednosti i pozitivni imidž BiH. Nadam se da će on pomoći da se državne institucije, domaći i strani stručnjaci značajnije uključe u istraživanje prahistorijskih civilizacija, kako bi se napravila svojevrsna replika centra civilizacije koja je postojala na ovom prostoru. Kad bismo to postigli, bila bi to turistička atrakcija i velika korist za našu zemlju".

Premijera je zakazana za večeras u 19 sati u kinu Meeting Point, a redovne projekcije filma započinju u petak, 29. aprila.