Film/TV
0

BHT1: "Potraga" i u Bosni i Hercegovini

Sarajevo-x.com
U okviru Dokumentarno-savremenog programa BHT1 od 31. marta, utorkom u 17.15, počinje emitiranje dokumentarno-istraživačkog TV projekta "Potraga". Cilj projekta je pomoć u pronalasku nestalih ljudi, a obuhvaća područje Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Konceptom projekta predviđeno je objavljivanje fotografija, audio i video zapisa, razgovora sa policijom, članovima porodica i prijateljima, te ostalih dostupnih informacije o nestalim ljudima bez obzira kada su i pod kojim okolnostima nestali, te pozivanje posjetioca web stranice, gledaoca TV emisije i slušatelja radio emisije da šalju dodatne informacije, ukoliko su im poznate. Uz traženje nestalih osoba "Potraga" pomaže i pri uspostavljanju izgubljenih konatakata.

Autor i urednik "Potrage" je Saša Leković, hrvatski novinar sa 29 godina iskustva.

Projekat je započet u septembru 2008. godine. Do sada je emitirano gotovo 30 radijskih emisija (za sada samo na Radiju B92 za područje Srbije), te više od 25 TV emisija. Od početka projekta TV Potragu u Srbiji emitira TV B92 (petkom od 21 sat). Potraga je među najslušanijim emisijama Radija B92 i među najgledanijim emisijama TV B92. U Crnoj Gori Potragu od početka projekta emitiraju TV Vijesti (petkom od 20 sati), a od početka marta 2009. Potragu emitira i TVG u Hrvatskoj (petkom od 20,05 sati).

Do sada je Potraga pomogla da se obnovi na desetke izgubljenih kontakata ali i pronašla nekoliko nestalih osoba. Na primjer, Potraga je pronašla čovjeka koji je proglašen nestalim prije 16 godina, potom je otkrila identitet žene koja je već osam godina u psihijatrijskim ustanovama pod nepostojećim imenom, te je otkrila identitet beskućnika koji je 35 godina živio kao čovjek bez imena.

Medijska kompanija B92 iz Beograda producent je ovog regionalnog istraživačko-dokumentarnog projekta, uz sufinaciranje Europske komisije, a partneri na projektu u Bosni i Hercegovini su agencija BORAM i BHT1.

Projekat se sastoji od web stranice potraga.b92.net, nedjeljne jednosatne radijske emisije i nedjeljne 24-minutne TV emisije te tzv. specijala, posebnih, 48-minutnih TV emisija koje se emitiraju u prosjeku jednom mjesečno.