Modul memorije
0

Bh. premijera filma "Raja Sarajeva" iz ratne 1994.

Sarajevo-x.com
Jedan od najboljih evropskih dokumentarista današnjice, a ujedno i veliki prijatelj Sarajeva, Erik Gandini, predstavit će se sa svoja četiri ostvarenja na ovogodišnjem Modulu memorije 2011. U saradnji sa filmskim festivalom o ljudskim pravima Pravo ljudski održat će i Master-Class "Documents of memories/Čuvari sjećanja". Pored filmova "Surplus: terrorized into being consumers", "Videokratija" i "Sacrificio - Ko je izdao Che Guevaru?", sarajevska publika će vidjeti i bh. premijeru filma “Raja Sarajeva", nastalog u opkoljenom Sarajevu 1994. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

"Dolazak Erika Gandinija sigurno je jedan od najznačajnijih događaja ovogodišnjeg Modula memorije, s obzirom da se radi o čovjeku koji je trenutno jedan od najznačajnijih reditelja dokumentarnog filma u Evropi. Činjenica da je svoj prvi film, koji ćemo prikazati, snimio u opsjednutom Sarajevu 1994. čini ga nama još posebnijim. Također, zanimljivo je da je ovo premijerno prikazivanje filma 'Raja Sarajeva', kao što ćemo premijerno prikazati i njegov posljednji film 'Videokratija', a koji je dobio nagradu za najbolji dokumentarni film na Toronto Film Festivalu. U pitanju je film koji je izazvao velike kontraverze u Italiji zbog kritike Silvija Berlusconija, a mislim da je i nama vrlo poučan. Surplus se bavi temom konzumerizma, a Sacrificio je sigurno jedan od najboljih dokumentarnih filmova pokazujući moć filma da ispravi historijske greške i nametnute laži", rekao je povodom serijala Erika Gandinija, Nihad Kreševljaković, koordinator projekta Modul memorije i izvršni producent Festivala MESS.

Prvi film "Raja Sarajeva" Erika Gandinija snimljen je u Sarajevu pod opsadom, 1994. i sedamnaest godina poslije doživljava svoju bh. premijeru. Film prikazuje četvero prijatelja koji u ratnom Sarajevu pokušavaju održavati, "glumiti" normalan život svirajući na koncertima, slikajući i družeći se jedni s drugima.

"Surplus: terrorized into being consumers" je nagrađivani švedski dokumentarac o konzumerizmu i globalizaciji, u čijem je nastanku sudjelovao i Johan Södenberg. Film upozorava na neprestano uništavanje planete Zemlje.

"Videokratija" je švedski dokumentarni film iz 2009. godine režisera Erika Gandinija o italijanskoj televiziji i njenom uticaju na italijansku kulturu i politiku. Ovo je također bh. premijera.

"Sacrificio - Who betraved Che Guevara?" je dokumentarni film o dvojici mladih, švedskih novinara Eriku Gandini i Tariku Salihu, koji su godinu dana radili Sacrificio, film o događajima oko smrti Che Guevare. Putovali su svijetom i između ostalog sreli čovjeka koji je upucao Che Guevaru i bivšeg CIA-inog agenta koji sa sobom nosi Che Guevarinu posljednju cigaru u svojoj futroli za pištolj. U njihovim pokušajima da saznaju šta se desilo, otkrili su da čovjek koji je optužen da je izdao Che Guevaru živi negdje na jugu Švedske.

Raspored projekcija filmova Erica Gandinija – Modul memorije 2011.

Četvrtak, 7. aprila 2011, Kino Obala Meeting Point - 21:30, "Sacrificio - Who betrayed Che Guevara?", režija: Erik Gandini i Tarik Salih

Petak, 8. aprila 2011, Kino Obala Meeting Point - 21:30, "Surplus: terrorized into being consumers", režija: Erik Gandini /Švedska/2003/ 52' "Raja Sarajeva", režija: Erik Gandini / Švedska / 1994 / 50'

Nedjelja, 10. aprila 2011, Kino Meeting Point - 19:00 sati, dokumentarni film "Videocracy", režija : Erik Gandini / Sweden, Denmark, Finland /2009 / 84’ – bh. premijera, Master Class: "Documents of memories / Čuvari sjećanja" – Erik Gandini