Ljubavna priča slovenskog reditelja
0

Bh. glumci u filmu "Shanghai Gypsy" Marka Naberšnika

Sarajevo-x.com
Marko Naberšnik
Marko Naberšnik
Šest poznatih bosanskohercegovačkih glumaca: Senad Bašić, Emir Hadžihafizbegović, Haris Burina, Saša Petrović, Jasna Diklić i Miodrag Miki Trifunov igrati u dugometražnom igranom filmu "Shanghai Gypsy", slovenskog scenariste i reditelja Marka Naberšnika.

Posredstvom kasting agencije "Zona" iz Sarajeva, osim bh. glumaca, uloge u ovom filmu tumačit će i poznati hrvatski glumac Goran Navojec, njemačko-turska glumica Asli Bayram, ovdašnjoj publici poznata po filmu "Sevdah za Karima" i "Body Complete", čije je snimanje nedavno okončano u Sarajevu, te makedonski glumac Visar Vishka, koji će ovdje igrati i glavnu ulogu.

Snimanje filma počinje 1. jula u Murskoj Soboti i njenoj okolini gdje je za specijalno potrebe snimanja izgrađeno romsko naselje. Producent filma je Franci Zajc i njegova kompanija "Arsmedia".

U Ljubljani će 29. juna biti održana pres-konferencija na kojoj će uz reditelja Marka Naberšnika i producentski tim, govoriti i direktorica "Zone", prve kasting agencije u BiH Anila Gajević, te dio glumačke ekipe među kojima i Emir Hadžihafizbegović i Senad Bašić.

"Shanghai Gypsy" je ljubavna priča nastala na osnovu romana Ferija Lainščeka. Glavni protagonisti su članovi romske porodice Mirga. Priču o četiri generacije pripovijeda središnji lik filma Lutvija Belmondo Mirga (Visar Vishka). Ovaj film je priča o vječnoj čežnji za srećom, to je priča o ljubavi i porodičnim vezama. Priča je smještena u vrijeme pada Jugoslavije, u vrijeme kada su mnogi ljudi zaboravili da ljepota života zapravo leži u malim stvarima.

Inače, film je okupio brojnu regionalnu glumačku ekipu u kojoj će se naći i Bojan Emeršič, Marjuta Slamič, Vlado Novak, Senko Velinov, Vojislav Voja Brajović...

Direktor fotografije je Miloš Srdić, kompozitor Saša Lošić, scenograf Miha Ferkov, a kostimograf Nataša Rogelj.