Film/TV
0

Bh. film u Linzu: "Jedan dan u Sarajevu" na festivalu Crossing Europe

Klix.ba
Nakon učešća na više od dvadeset evropskih i svjetskih filmskih festivala dokumentarni film "Jedan dan u Sarajevu", rediteljice Jasmile Žbanić, danas će biti premijerno prikazan na otvaranju austrijskog filmskog festivala, Crossing Europe u Linzu.

Festival Crossing Europe svoj program posvećuje savremenoj i društveno- politički angažovanoj autorskoj kinematografiji iz Evrope. Tokom šest dana festivala publici će biti prikazano više od 160 igranih, dokumentarnih i kratkometražnih filmova. Svoje prisustvo na festivalu do sada je potvrdilo više od 700 akreditovanih učesnika iz cijelog svijeta.

"Jedan dan u Sarajevu" je film o atentatu koji se prije više od stotinu godina desio u Sarajevu, a čiji uzroci i posljedice još uvijek odjekuju evropskom današnjicom. Sto godina kasnije u Sarajevu se obilježava ovaj dan. Savremenici mu pripisuju različita tumačenja i u vezi s njim imaju različite emocije. Ovo je priča o jednom posebnom danu, ali i svakodnevnom životu u Sarajevu, gdje se dešavaju svadbe, sahrane, ljubavi, zvanične ceremonije, politički protesti… Kroz umjetničku interpretaciju rediteljice Jasmile Žbanić, film je zabavan dokument o ljudskoj prirodi, o događaju i gradu kojem je započeo i završio evropski XX vijek.

Film "Jedan dan u Sarajevu" je nastao u produkciji Deblokade iz Sarajeva. Za našu publiku koja dosada nije imala priliku da ga pogleda, treba napomenuti da će film biti prikazan 21. aprila u 20:00 sati u kinu Meeting Point, u sklopu programa Doku Point.

Također, još jedan film iz prošlogodišnje produkcije Deblokade će doživjeti austrijsku premijeru na festivalu u Linzu. Radi se o filmu "Dobra žena", rediteljskom prvijencu slavne srpske glumice Mirjane Karanović. Film "Dobra žena" je nakon premijernog prikazivanja na najvećem filmskom festivalu u Americi – Sundance Film Festivalu, prikazan i u Goeteborgu, Beogradu, Istanbulu, a nadamo se da će i bosanskohercegovačka publika biti u prilici da ga uskoro pogleda, navode iz Deblokade.