Film/TV
0

Bh film "Selma" u oficijelnoj konkurenciji festivala u Moskvi

FENA
Dokumentarni film u produkciji BHT 1 "Selma", reditelja Srđana Šarenca, uvršten je u takmičarski program filmskog festivala "Zlatni vitez" od 20. do 29. maja u Moskvi.

Međunarodni filmski forum "Zlatni vitez" predstavlja filmski festival slavenskih i pravoslavnih zemalja koji okuplja sineaste iz 30 zemalja svijeta. Cilj festivala je očuvanje tradicionalnih vrijednosti slavenskih naroda, a njegov program obuhvata igrani, dokumentarni i animirani film.

Bh. film, koji će se naći u utrci za glavnu festivalsku nagradu za dokumentarni film priča je o Selmi Borić, ženi koja je inspirisala Vladu Dijaka da napše najljepšu baladu za grupu Bijelo dugme "Selma putuje na fakultet". Uspjeh pjesme dovešće do životnog brodoloma protagonistice ove priče. Selma nakon dvadeset godina od smrti pjesnika kreće na njegov grob, putujući istim vozom koji ju je prije pedeset godina odveo na fakultet i zauvijek razdvojio od pjesnika.

Film je sniman u oktobru 2005. na lokacijama Sarajeva, Mostara, Kupresa, Zagreba i Beograda.

U njemu učestvuju Selma Borić-Fundrulja, Goran Bregović, Željko Bebek, Dražen Vrdoljak, Vehid Gunić, Vladimir Mihaljek, Sead Fetahagić, Vuk Krnjević, Josip Fundrulja i Marija Nura Pirija, saopšteno je iz BHT televizije.