Film/TV
4

Berlinale: Zlatni medvjed za film "Taxi" velikog Jafara Panahija

Klix.ba
Scena iz filma
Suze nećakinje Jafara Panahija u Berlinu (Foto: AFP)
Zlatni medvjed, nagrada za najbolji film 65. filmskog festivala u Berlinu, pripao je zabranjivanom iranskom režiseru Jafaru Panahiju za film "Taxi".

Poznati iranski režiser se nalazi u kućnom pritvoru i iranska vlada mu je zabranila snimanje filmova, a ovaj igrani film je drugi koji je snimio ilegalno. U njemu lično tumači glavnu ulogu vozača taksija. Nije poznato kako je film stigao u Berlin, a kroz likove različitih čudnih putnika prikazuje današnji Teheran i savremeni Iran. Cijeli je sniman u taksi vozilu.

Nagradu je u Panahijevo ime sa suzama u očima preuzela njegova nećakinja Hana.

"Taxi" je osvojio Zlatnog medvjeda nakon premijere na Berlinaleu koja je imala skoro u potpunosti pozitivne kritike.

Sedmočlani žiri ove godine je predvodio režiser filma "Black Swan" Darren Aronofsky.

Priznanje za najbolju glumu osvojili su Charlotte Rampling i Tom Courtenay za uloge u filmu "45 Years" Andrewa Haigha, Srebrni medvjed otišao je u ruke Pabla Larraina za "El Club", a nagradu "Alfred Bauer" za film koji nudi "nove umjetničke perspektive" odnio je "Ixcanul" režisera Jayroa Bustamentea iz Gvatemale.

Najbolji scenarij je iz dokumentarca "The Pearl Button" Patricija Guzmana, a nagradu za najbolje režisere osvojili su Radu Jude iz Rumunije za "Aferim" i Poljakinja Malgorzata Szumowksa za "Body".

U toku 11 dana festivala prikazano je više od 400 filmova, a 19 ih se takmičilo za glavnu nagradu.