60. izdanje
0

Berlinale otvoreno premijerom kineskog filma "Apart Together"

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Berlinski filmski festival otvoren je večeras premijerom filma "Apart Together", kineskog reditelja Wang Quan'ana, pričom o ponovnom ujedinjenju ljubavnog para koji je decenijama bio razdvojen Tajvanskim moreuzom. Ovo je prvi od 20 filmova koji će se takmičiti tokom 60.izdanja festivala, koji spada među najznačajnije u Evropi.

"Apart Together" označava Wangov povratak u Berlin nakon što je 2007. osvojio Zlatnog medvjeda za svoj film "Tuya's marriage".

U skladu sa tradicijom Berlinalea, i ove godine ponuđena je mješavina filmskih zvijezda sa jednom globalnom perspektivom, gdje se nalaze takmičari od samog Wanga do filmova koji dolaze iz BiH i Irana, a biće predstavljen i najnoviji uradak režisera Romana Polanskog, "The Ghost Writer".

Pobjednici ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala biće izabrani od strane sedmočlanog žirija kojim predsjedava Werner Herzog, njemački filmski stvaralac, ali njegov dio će biti i glumica Renee Zellweger.

Proteklih godina bilo je nekoliko iznenađujućih pobjednika na ovom festivalu, kakav je bio film već spomenutog Wanga Quan'ana, kao i prošlogodišnji "The Milk of Sorrow", mlade peruanske režiserke Claudie Llose.

"Mislim da je vrlo važno za mlade filmske stvaraoce da za sebe ovdje nađu platformu", izjavio je Herzog, koji se prvi put na Festivalu pojavio prije 40 godina.

"Za mene je to tada bilo važno", kaže ovaj filmski veteran Berlinalea.

Renee Zellweger je izjavila da bi bilo predivno vratiti se korijenima gledanja filmova i istraživanja, sjećanja na ono što čini da voliš ovaj medij na prvom mjestu.

Pobjednici Berlinalea koji će dobiti Zlatnog medvjeda i druge nagrade biće objavljeni 20.februara, dok se festival završava dan poslije.

Bh. rediteljica Jasmila Žbanić na Berlinaleu se takmiči sa svojim najnovijim ostvaranjem, filmom "Na putu".