BHFF
0

"Belvedere" i "Much Ado in Mostar" dobili Zlatne jabuke

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
"Belvedere", igrani film Ahmeda Imamovića i "Much Ado in Mostar", dokumentarac Steve Nemsicka, su dobili Zlatne jabuke - nagrade publike za najbolji kratki, odnosno igrani film, te za najbolji dokumentarni film na osmom godišnjem Bosanskohercegovačkom Filmskom Festivalu.

Osmi Bosanskohercegovački Filmski Festival (BHFF), koji se održao 13. i 14. maja 2011. u Tribeca Cinemas, jednoj od glavnih filmskih institucija u New Yorku je prikazao jedanaest filmova. Ove godine je organizacioni odbor dobio 26 filmova iz Australije, Bosne i Herzegovine, Finske, Francuske, Holandije, Srbije, Slovenije, Švedske i Amerike.

"Belvedere" govori o udovici koja teži ka tome da zaboravi tragediju rata i koja provodi većinu svoga vremena brinući se o svojoj široj rodbini, te u traženju posmrtnih ostataka svoga muža i sina. Iako ova svakodnevnica sama po sebi daje neizvjesnu nadu, ta nada je stavljena na test onoga dana kada udovica saznaje da je njen nećak izabran da učestvuje u reality showu koji se organizuje unutar bivše neprijateljske enklave.

"Much Ado in Mostar" je pozitivna i inspiraciona priča o djeci sa zapadne i istočne obale podijeljenog Mostara koja zajednički rade na produkciji Šekspirove predstave "Mnogo Vike Ni za Šta" i kroz umjetnost i teatar se sprijateljavaju unatoč segregaciji. Ista grupa će izvesti Šekspirovu predstavu "Oluja" u Mostaru i Banjoj Luci u augustu ove godine. Youth Bridge Global, ko-producent "Much Ado In Mostar" koristi dramu i umjetnost da poveže mlade i pruži im mogućnosti obrazovanja.

Ovogodišnji izbor je između ostalog uključio i američku premijeru slijedećih filmova: "Sex Bomb" - kratki igrani film koji prikazuje djevojku koja je radila kao model i playboy zečica, te koja potom prelazi na Islam; "Majka" - kratki igrani film koji govori o težnji majke iz Srebrenice da ponovo okupi svoju familiju; "Munira" - dokumentarni film koji prikazuje jakog lidera, Muniru Subašić, tokom njene borbe za istinu i pravdu, niz godina nakon srebreničkog masakra, te "Rock n’War" - kratki dokumentarni film o omladini koja se muzikom suprotstavljala zlu u toku bosanskohercegovačkog rata.

Takođe, vrijedi istaći filmove kao što su "Bijelo Dugme", te "Piran – Pirano".

"Bijelo Dugme" govori o istoimenoj grupi koja je skandalizovala regiju sa buntovnim ponašanjem. Ovaj dokumentarac, u režiji Igora Stoimenova, prikazuje epsku priču o seksu, drogi, rock’n’rollu i politici tokom posljednjih 15 godina trajanja Jugoslavije. "Piran – Pirano" je igrani film Gorana Vojnovića u kojem se radi o italijanu Antoniju, bosancu Veljku, te o djevojci iz Slovenije, Anici, koji se tokom djetinjstva suočavaju sa ratom. Pola vijeka kasnije, njihovi se putevi ponovo ukrštavaju i zadnji dani rata, strah, očajnost, te ljubav i neizrecive emocije se ponovo bude – ovoga puta zato što se Antonio vraća u Piran da još jednom vidi svoje rodno mjesto prije nego što umre.

U toku festivala su isto tako bili prikazani i drugi filmovi koji su bili istaknuti na filmskim festivalima širom svijeta: "Kolaborator", "Žena u Ljubičastom" i "Snovi."

Posjetioci festivala su također imali priliku da prisustvuju Q&A (pitanja i odgovori) sa Claire Wasserman, producentkinjom, i Rešadom Kulenovićem, režiserom "Snova", te sa Steve Nemsickom, režiserom "Much Ado in Mostar".

Nagrade publike su bile predane u toku ceremonije dijeljenja nagrada u salonu Tribeca Cinemas u subotu, 14. Maja 2011. Steve Nemsick je održao kratak govor. Nakon ceremonije dodijeljivanja nagrada, nastupio je bend "Burek The" koji je svojom muzikom uspio da navede raju na ples. Plesalo se sve do dva sata ujutru a cijela Tribeca Cinemas lounge je bila puna pozitivne energije.

Među brojnim gostima, festival su posjetili režiseri Steve Nemsick, Refik Hodžic i Rešad Kulenović, producent Claire Wasserman, autor Sasha Skenderija, glumica Daniela Dakich, glumac Senad Bašić, umjetnici Nebojša Šerić Shoba i Aida Šehović, te Mirsada Čolaković, zamijenik permanentnog predstavnika Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim Nacijama i Ivan Barbalić, permanentni ambasador misije Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim Nacijama.