Promjena terminologije
0

BBC od sada u "novoj eri"

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Britanski javni servis BBC je odlučio da više ne koristi izraze "prije/poslije Hrista" kako ne bi povrijedio osjećanja gledalaca koji nisu hrišćani, i ubuduće će koristiti "prije/poslije nove ere" .

BBC je zato preporučio svojim novinarima i voditeljima da ubuduće koriste termine "prije nove ere" (common era) i "poslije nove ere" (before common era).

Ta odluka je, međutim, naišla na kritiku jednog dijela javnosti, pa ju je anglikanski kapelan Peter Malen okarakterisao kao "apsurdno politički korektnu".

"To je apsurdno politički korektno i ti novi izrazi ne znače ništa nikome. Ovo je primjer kako BBC pokušava da potkopa hrišćanstvo forsirajući agresivni sekularizam", rekao je Malen.

Povodom odluke britanskog javnog servisa, bivši ročesterski biskup Michael Nasir Ali rekao je da te promjene nisu neophodne da bi BBC ostvario svoje ciljeve. 

"Kada koristite izraze 'prije nove ere' i 'prije Hrista' u oba slučaja se pozivate na datum Isusovog rođenja. Smatram da je to atak na hrišćanske osnove naše kulture, jezika i istorije", rekao je Ali.