Rekord na box officeu
0

VIDEO / "Avatar" u 17 dana zaradio impresivnih milijardu dolara

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
U samo 17 dana SF hit Jamesa Camerona "Avatar" uspio je od prodatih ulaznica u kinima širom svijeta prikupiti nevjerovatnih milijadru američkih dolara, čime je postao najbrži film koji je ikada dostigao tu brojku.

3D blockbuster režisera koji stoji iza slavnog "Titanica" postavio je rekord kao najgledaniji film svih vremena.

Iz produkcijske kuće 20th Century Fox objavili su da je u SAD-u zaradio 350 miliona dolara, a u ostatku svijeta 670 miliona, javlja BBC.

Prema dosadašnjim brojkama "Avatar" je četvrti na listi filmova sa najvećom zaradom. Ispred njega se nalaze tek "Titanic" sa 1,8 milijardi dolara, "The Lord of the Rings: Return of the King" sa 1,12 milijardi, i "Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest" sa 1,07 milijardi američkih dolara.

"Avatar" - film o bivšem marincu koji se kao avatar ljudskog uma nađe u vanzemaljskom tijelu i u sukobu na planeti prepunoj egzotičnih životnih oblika, igra i u sarajevskom multipleksu Cinema City gdje postavlja rekorde u broju gledalaca.

Kada je završeno njegovo stvaranje, objavljeno je da je to najskuplji film svih vremena. Budžet mu je iznosio najmanje 300 miliona dolara.