Komentar Vatikana
0

"'Avatar' je bljutav, ali za njega vrijedi platiti ulaznicu"

Sarajevo-x.com
I ovoga puta zvanični Vatikan odlučio se na komentarisanje filmova aktuelnih u kinima širom svijeta. Veliki SF hit Jamesa Camerona "Avatar", koji je od prodaje ulaznica već zaradio preko milijardu dolara, naišao je na pomalo neočekivane kritike.

Futuristički ep oficijelni vatikanski list L'Osservatore Romano nazvao je "uzbudljivim", a njegovu tehnologiju "impresivnom". Ipak, jedna od glavnih zamjerki koje autor komentara ima je što ne prikazuje "prave ljudske emocije".

"Veću važnost daje vizuelnom utjecaju nego priči", piše vatikanski list. "Koncentrišući se na kreiranje fantastičnog svijeta Pandore, Cameron bira bljutav pristup. Priča priču bez ikakvog dubljeg istraživanja."

Fabula upada u sentimentalnost, u antiimperijalističku i antimilitarističku alegoriju koja nema isti efekat kao kod drugih mnogo ozbiljnijih filmova, navodi se dalje.

Ipak, u zaključku stoji da ovaj "spektakl" ipak vrijedi cijene ulaznice za kino.

Osim lista L'Osservatore Romano, "Avatar" je dobio i grube kritike vatikanskog radija, koji je film optužio da "namiguje pseudo doktrinama koje su ekologiju načinile religijom milenijuma".

Zaključuju da ovaj hit ipak neće ući u anale kinematografije.

"Avatar" će u talijanskim kinima početi s prikazivanjem naredne sedmice, a kritike iz Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije smjestile su ga u sami vrh filmskih dostignuća.

Ipak, katoličku crkvu njegove novine i rekordni budžet nisu uspjeli impresionirati.