U susret Oscaru
0

"Avatar" i "The Hurt Locker" odnijeli po devet nominacija

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Filmovi "Avatar“ i "The Hurt Locker“ osvojili su po devet nominacija za Oscara, između ostalog i u kategoriji za najbolji film i najboljeg reditelja. U kategoriji za najbolji film je još osam filmskih ostvarenja i to je prvi put od 1943. godine da se nominira deset umjesto dosadašnjih pet filmova.

Naime, za najbolji film, osim "Avatara“ i filma "The Hurt Locker“, nominirani su "District 9", animirani film "Up“, film Quentina Tarantina "Inglourious Basterds", zatim drama drama "Blind Side", film "Up in the Air", "A Serious Man“, "An Education“ i film "Precious: Based on the Novel `Push' By Sapphire".

Za najbolju glumicu nominirane su Sandra Bullock za film "The Blind Side“, Helen Mirren za ulogu u "The Last Station“, Carey Mulligan za ulogu u filmu "An Education“, Gabourey Sidibe za ulogu u filmu "Precious“, te Meryl Streep za ulogu u "Julie & Julia“.

Ni u kategoriji za najboljeg glumaca nije bilo iznenađenja nominirani su Jeff Bridges za ulogu u filmu "Crazy Heart“, George Clooney za ulogu u "Up in the Air“, Colin Firth za ulogu u filmu "A Single Man“, Morgan Freeman za ulogu u filmu "Invictus“, te Jeremy Renner koji je glumi u filmu "The Hurt Locker“.

Imena nominovanih za najprestižniju nagradu Oscar objavljena su danas na ceremoniji u Samuel Goldwyn Theateru, a sudeći po tome ko su nominovani većih iznenađenja nije bilo.

Na, osnovu prethodno dodijeljenih nagrada analitičari su i predviđali da će "Avatar" i "Thu Hurt Locker", biti nominovani za najbolji film.

No, u čije ruke će otići zlatna statua, saznat će se 7. marta na svečanosti dodjele Oscara koja će biti priređena u Kodak Theatreu u Hollywoodu, a domaćini će biti Steve Martin i Alec Baldwin.