Festival u Kanu
0

Austrijskom filmu "Bijela traka" Zlatna palma

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Film "Bijela traka" austrijskog reditelja Mihaela Hanekea osvojio Zlatnu plamu na 62. filmskom festivalu u Kanu.

Film "Bijela traka" je na momente zastrašujuća priča o malom protestantskom selu u Njemačkoj uoči početka Prvog svjetskog rata i predstavlja istraživanje korijena nacističkog terora.

Francuska glumica Šarlota Gejnsburg dobila je nagradu za najbolju glumicu za ulogu u danskom trileru "Antihrist",  reditelja Larsa fon Trira, u  kome igra ženu koja poludi od bola.

Austrijska zvijezda sapunica Krištof Volc dobio je nagradu za najboljeg glumca za ulogu nacističkog poliglote u filmu "Neslavni nitkovi" Kventina Tarantina.

Volc igra slatkorječivog zlikovca pukovnika SS  jedinica Hansa Landu, a kritičari  su rekli da je njegovo tumačenje zasjenilo glumačke zvijezde u ovom filmu, kao što su Bred Pit i Dajan Kruger.

Filipinski reditelj Briljanto Mendoza dobio je ngradu za najbolji film  za  svoje mračno ostvarenje "Kinataj",  koji govori o korumpiranim policajcima koji jednu prostitutku isjeku na komade tupim kuhinjskim noževima.

Film "Samson i Dalila" australijskog reditelja Vorika Torntona, koji prati ljubavnu priču dvoje mladih ljudi pripadnika naroda Aboridžina, osvojio je Zlatnu  kameru, koja se dodjeljuje za  najbolji debitantski film.
Film, za koji je žiri u obrazloženju rekao da je "najbolji ljubavni film u posljednjih mnogo godina" prati aboridžinsku zajednicu u zabačenom dijelu Australije kroz nasilje, drogu i sromaštvo. Glumci  u većem dijelu filma govore aboridžinskim jezikom varlpiri.

Francuski reditelj Žak Odijar osvoji je Gran pri za svoju mračnu zatvorsku dramu "Prorok".

Film "Prorok" prati nepismenog mladića arapskog porijekla kako se nasiljem i izdajom prijatelja uspinje stepenicama kriminala do samog vrha u mračnom i  surovom zatvoru.