Film/TV
0

Anica Dobra u ulozi Mileve Marić Einstein

Sarajevo-x.com | Džana Mujadžić
Nekadašnja zvijezda jugoslavenskog filma Anica Dobra, koja je otišla na zapad kontinenta 90-tih godina prošloga stoljeća, ostvaila je mnogobrojne projekte u Njemačkoj i Italiji da bi interpretirala lik Mileve Marić Einstein, u igranom filmu koji Milos Jovanović, upravo započinje snimati u Novom Sadu.

Srbijanska naučnica i istraživačica Mileva Marić, susrela je slavnog fizičara Alberta Einsteina na studijima u Gratzu 1898. godine, gdje su su oboje pohađali časove fizike. Najprije su bili prijatelji pa se, iznenada, oženili.

Na Univerzitetu u Berkeleyu, krajem 80-tih godina prošloga vijeka pronađeno je 150 Ensteinovih pisama, koja su razjasnila brojne tajne njegovog postojanja. Proučena i analizirana, pisma su otkrila i postojanje njihove vanbračne kćeri Lieserl, navodno, nestale odmah nakon rođenja.

Učenu i pametnu Milevu tumači Anica Dobra koja je napustila balkanski ugođaj 90-tih godina, a sada u Njemačkoj i Italiji ostvaruje uspješnu filmsku i televizijsku karijeru. Zadni put je učestvovala u domaćoj produkciji 2001. godine kada je tumačila značajnu ulogu u ostvarenju "Nataša" u realizaciji Ljubiše Samardžića.

Jovanović je za film dobio podršku srbijanskog Ministarstva za kulturu kao i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i obrazovanje Vojvodine. Izjavio je kako scenario, koji je ostvarila novosadska glumica Aleksandra Pleskonjic Ilic, ne priča priču o Teoriji relativiteta nego ima globalni sadržaj, a pod lupu je stavio ženu koja je živjela na moderan način i usudila se otići u svijet da bi ostvarila lične nakane, što je i uradila. Djelo je i saga o oblasti koja je, u to vrijeme više nego danas, bila obojena nijansama Evrope.