Marjanović istakla autentičnost
0

VIDEO / Angelina Jolie: U zemlji krvi i meda je brutalan i težak film

Sarajevo-x.com
Marjanović, Jolie i Kostić
Marjanović, Jolie i Kostić
Sve oči filmske javnosti sinoć su bile uprte u New York gdje je upriličena svjetska pretpremijera rediteljskog prvijenca holivudske glumice Angeline Jolie.

Film je od trenutka kada je najavljeno njegovo snimanje bio u žiži svjetske javnosti, zbog renomea i slave koja prati Jolie, ali i zbog teške tematike filma.

I sama rediteljica i scenaristica priznala je da je film ''težak za gledanje''.

"Radi se o teškom sukobu koji je teško razumjeti, kao i regiji koju je teško razumjeti. Stoga mislim da je veoma teško gledati ovaj film. Nadam se samo da ima dovoljno drame koja daje osjećaj da se radi o filmu i da ga možete gledati uživajuću u likovima. Ali da je brutalan, jeste. Pokazuje brutalnost i nadamo se da će ljudima ponuditi autentičan osjećaj da se nalaze unutar nečeg što je neugodno", kazala je Jolie.

Kako bi ljubavnu priču između Srbina i Bošnjakinje, smještenu u ratom zahvaćenoj Bosni i Hercegovini, predstavila na što autentičniji način, Jolie je angažovala isključivo glumce sa prostora bivše Jugoslavije. Zana Marjanović, Goran Kostić, Branko Đurić, Rade Šerbedžija samo su neki od aktera filma koji je ponovno skrenuo pažnju svjetske javnosti na krvavi sukob i agresiju na Bosnu i Hercegovinu.

Jolie je u više navrata isticala svoje oduševljenje glumačkim umijećem glumaca iz regije, a nije propustila to spomenuti ni sinoć.

"Oni su drugačiji od svih glumaca koje sam ikada srela. Oni daju sve od sebe jer su preživjeli rat i imaju tako duboke emocije koje su iznad svega što ja mogu razumjeti i zbog toga su puni života i strasti. Stoga, mislim da se radi o nekim od najvećih glumaca današnjice", objasnila je Jolie.

Sarajevska glumica Zana Marjanović, koja tumači glavnu žensku ulogu, kazala je da je Angelina napisala nevjerovatno autentičan scenarij.

"Dok sam ga čitala nisam znala da ga je Angelina napisala, znala sam da ona režira film, ali mislila sam da je scenarij napisala Bosanka, zbog detalja, emocija i prekrasnih trenutaka u dijalogu, tako da imate osjećaj kao da ga piše neko ko zna o čemu priča", kazala je Zana sinoć u New Yorku.