Šarkić začuđen tužbom J. Kneževića
0

Angelina Jolie odbacila optužbe da je U zemlji krvi i meda plagijat

Sarajevo-x.com
Angelina Jolie odbacila je optužbe da je njen rediteljski prvijenac U zemlji krvi i meda (In the Land of Blood and Honey) plagijat.

Kao što smo već pisali, prijeratni i ratni reditelj i scenarist TVSA Josip Knežević, poznat i kao James J. Braddock, tužio je Jolie i producente filma za kršenje autorskih prava.

On tvrdi da je Jolie ukrala njegovu priču ispričanu u knjizi Slamanje duše objavljenoj 2007. godine, u kojoj piše o silovanoj ženi koja u logoru mora raditi kao sluškinja zapovjednika, a u koju se zaljubi srpski vojnik, što je vrlo slično Angelininom scenariju.

U intervjuu za LA Times Jolie je negirala da je ikada pročitala Kneževićevu knjigu.

"Scenarij je kombinacija brojnih knjiga i dokumentarnih filmova, a posebno ljudskih priča. Spornu knjigu nisam nikad pročitala", izjavila je glumica i kao izvore navela radove novinara Petera Maasa i Toma Gieltena.

Knežević, kako piše britanski Guardian, navodi da se tokom 2007. i 2008. godine nekoliko puta sastajao sa Edinom Šarkićem, vlasnikom srajevskog Scout Filma, koji je bio zadužen za izvršnu produkciju, kako bi razgovarali o adaptaciji njegove knjige u film.

Knežević tvrdi da je naredne dvije godine bio u stalnom kontaktu sa Šarkićem putem e-maila i SMS poruka te da je bio iznenađen kada je vidio da se radi na filmu sa sličnom temom, a da njega niko nije konsultirao.

Edin Šarkić
Edin Šarkić
Međutim, Edin Šarkić je, kako je kazao za portal Sarajevo-x.com, začuđen cijelom pričom.

"Tog čovjeka nisam nikada upoznao, a scenarij za film sam pročitao 2010. On mi jeste slao mailove, ali ja mu nisam odgovarao jer ga nisam poznavao. Zaista ne mogu da vjerujem! Čovjek priča nebuloze. Ako ima nešto da riješi neka to riješi sa Angelininim producentima", odlučan je Šarkić koji je, također, jedan od tuženih.