Ne odustaje od BiH
0

Angelina Jolie: "Nikad ne bih banalizovala žrtve"

Piše: A. Karadža
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Slavna holivudska glumica i novopečena režiserka Angelina Jolie uprkos svemu će doći u Bosnu i Hercegovinu i snimiti dijelove filma "Untitled Love Story". Ono što je izvjesno je da će zbog slučaja "dozvola za snimanje" skratiti svoj boravak u našoj zemlji. Jolie je opet pisala udruženju žrtava, ali i oni njoj.

Edin Šarkić, direktor producentske kuće "Scout Film" iz Sarajeva, kazao ja da Angelina nije odustala od BiH, ali da će u našoj zemlji boraviti kraće nego što je to prvobitno planirano.

On je kao ključni razlog takvom raspletu situacije naveo odluku federalnog ministarstva da izda dozvolu za snimanje, povuče je i potom ponovo dozvoli snimanje.

"Ključni razlog predstavlja takvo ponašanje i zamislite kakva se poruka šalje producentima filma, koji ne razumiju takvu situaciju", rekao je Šarkić za Sarajevo-x.com.

Budućnost kinematografije

Direktor "Scout Filma" rekao je da je sada najvažnije da ona dođe u BiH, što je ujedno i vrlo bitno za budućnost kinematografije u našoj zemlji.

Još uvijek se ne zna tačan datum njenog dolaska u Sarajevo i Vareš, gdje namjerava snimiti kadrove za film koji je podigao nevjerovatnu buru u bh. javnosti, ali nam je Šarkić rekao da poslije 10. novembra stiže njena ekipa koja će pripremiti teren za boravak u BiH.

Podsjećamo da je ministar kulture i sporta FBiH Gavrilo Grahovac izdao odobrenje za snimanje filma "Untitled Love Story", iako je prethodno poništio prvobitnu odluku njegovog ministarstva.

Odluka o povlačenju odobrenja izazvala je veliku pažnju medija u našoj zemlji, regiji ali i cijelom svijetu, što je doprinijelo stvaranju negativne atmosfere, koju su pokrenule članice Udruženja "Žene - žrtve rata" na čelu sa predsjednicom Bakirom Hasečić.

"Želim da još jednom istaknem duboko saosjećanje s pripadnicama Udruženja "Žena - žrtva rata" koje su pretrpjele teške patnje te da nikada ne bih banalizirala ono kroz šta su prošle", istaknula je slavna glumica Angelina Jolie u pismu koje je jučer putem UNHCR-a uputila ovom udruženju.

Ona je navela da je u medijima bilo puno pogrešnih informacija o njenom filmu.

Dostojanstvo i poštovanje

"Željela bih vas uvjeriti da mi je uvijek bila namjera da ovu priču, koja je smještena u Bosni i Hercegovini, ispričam s dostojanstvom i velikim poštovanjem prema ljudima vaše zemlje", naglasila je Jolie.

Potvrdila je također svoju želju da se sastane sa članicama Udruženja tokom sljedeće posjete Sarajevu u novembru, u cilju da sazna i još bolje razumije stradanja i zlostavljanja koja su pretrpjeli ljudi u BiH.

"Također se nadam da će taj susret biti prilika da pojasnimo sva nerazumijevanja vezana za ovaj projekt, koja su nastala kao rezultat pogrešnih informacija u medijima", zaključila je u pismu.

Bakira Hasečić je jučer saopštila, prenose agencije, kako je Angelinino saosjećanje "obična kurtoazna nota i ništa više".

"Naročito su Amerikanci vješti u izražavanju 'saosjećanja' i izvinjavanju u beskonačnost - nakon što obave svoj posao", ističe se u saopćenju Udruženja koje potpisuje njegova predsjednica Hasečić.