Deset lakih komada sa...
0

Ana Buntić, Mostarka u Sarajevu: Vino i televizija

Razgovarao: F. Borić
Između crnog i bijelog vina biram crno
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Nekada je bila zvijezda mostarske plesne grupe Mo-Stars. Sada je voditeljica, novinarka i urednica na TV1 i zbog posla se iz grada na Neretvi preselila u Sarajevo. U razgovoru za Sarajevo-x.com govori o aklimatizaciji i promjenama, zašto vjeruje da u životu nema slučajnosti, o novom projektu, prvoj uredničkoj emisiji koju će gledatelji moći vidjeti u nedjelju...

Kako se jedna autohtona Hercegovka naviknula na sarajevsko (ne)vrijeme?

U Sarajevu sam četiri mjeseca i još uvijek se navikavam! Mada, još se nije "zabijelilo“, a ni temperature se nisu spustile ispod nule, pa se nekako i može. Ne volim zimu i najradije bih je prespavala!

Dugo godina si plesala u plesnom studiju Mo-Stars. Koliko je zbog novinarskih obaveza taj dio tvoje karijere zapostavljen?

Ples je moja velika ljubav, a ne profesija. Plesom sam se bavila od svoje sedme godine, ali sam znala da to ima svoj kraj. Žao mi je što je to sve prestalo, ali život ide dalje.

Prvi angažman na televiziji sam i dobila zahvaljujući plesnom studiju Mo-Stars, i voditeljici studija, gospođi Nataši Jekić, snimajući reklamu za TV Mostar. Sve se to dogodilo u periodu kad sam trebala odlučitli koji fakultet upisati, tako da je odluka pala na novinarstvo, što mi se odlično poklopilo! Volim ovaj posao i radim ga s puno ljubavi.

Volim rad na terenu

Otkud na TV1?

Neću reći sasvim slučajno, jer se sve u životu događa s razlogom i negdje je sve to zacrtano. Ali, nekako je bilo spontano. Prihvatila sam taj poziv i nisam požalila. Drago mi je da sam dio tima TV 1 i ovo je veliki korak za moju budućnost u poslu kojim se bavim.

Koji dio novinarskog posla te najviše interesira? Je li to prezentiranje vijesti, rad na terenu, pisanje, montiranje, neke posebne teme...?

Najviše me vesele i ispunjavaju zanimljive ljudske priče. Volim rad na terenu. Nisam se nikada mogla zamisliti u informatinom programu, ali dolaskom na TV1 pokazalo se da je i to moguće. Mislim da se u svemu treba okušati i za jedno se odlučiti, te na tom polju "kopati rupu“.

Iako sam se u informativnom programu dobro snašla, ipak su moje ambicije vezane za revijalni-edukativni program. U pripremi je emisija "Blaga prirode", koja predstavlja bosanskohercegovačke poljoprivredne, turističke potencijale, s akcentom na seoski turizam, tradiciju i običaje, kulturu, ekologiju i sve ostale prirodne ljepote BiH.

Premijerno prikazivanje prve emisije u programu TV1 je u nedjelju, 5. prosinca, u terminu od 13:10 sati. U prvom izdanju predstavljamo Općinu Čitluk i tamošnje vinare. Neću otkrivati šta pripremamo za narednu nedjelju, 12. prosinca, neka posjetitelji vašeg portala u to vrijeme budu uz TV1.

Zaista me veseli ovaj tip emisije. Putovat ćemo našom zemljom i praviti zanimljive ljudske priče. Montiranje je također dio ovog posla, kao i pisanje, tako da to sve ide jedno s drugim, a najveća odgovornost leži u činjenici da sam i urednica emisije.

Kad smo kod "blaga prirode", crno ili bijelo vino?

Crno.

Kako izgleda tvoj idealni večernji izlazak?

Obično kad se nešto planira bude sasvim drugačije, tako da je najbolji izlazak onaj spontani. Bitno je da je društvo odlično, atmosfera opuštena, dobra glazba....

Ljetovanje na moru ili zimovanje na planini? I zašto?

Ljetovanje na moru definitivno! Već sam navela da ne podnosim zimu, tako da je sve drugo bolje. A tko ne voli ljeto: sunce, more, plaža, izležavanje...

Cijenim i učim od kolega

Film koji bih uvijek mogla gledati je...

Prvi koji mi pada na pamet je "Vrag nosi Pradu!"

Šta više čitaš, štampu ili knjige? Koja literatura se najčešće nalazi kod tvoga uzglavlja?

Knjige! Na prvom mjestu bosanskohercegovački književnici Miljenko Jergović, Marko Vešović, Nedžad Ibrišimović, a na polici se nađu i još uvijek neprevaziđeni klasici iz naše i svjetske književnosti.

Postoji li novinar/ka iz BiH, regiona ili svijeta kojeg/koju bi mogla navesti kao uzor?

Postoje mnogi novinari i novinarke čiji rad cijenim, međutim ne bih nijednu mogla navesti kao uzor. Uvijek se trudim nešto naučiti od već istaknutih novinarskih imena.