Veliki uspjeh mladog bh. režisera
129

VIDEO / Amsterdam: Nagrada za najbolji dokumentarac Adi Hasanoviću

Klix.ba
Ado Hasanović
Ado Hasanović
Mladi bh. režiser Ado Hasanović je svojim filmom "The Blue Viking in Sarajevo" osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film na Balkan Snapshots Film Festivalu u Amsterdamu.

Film je nastao kao rezultat ispita druge godine na Sarajevo Film Academyji u klasi Nenada Dizdarevića. U filmu je predstavljen Latinoamerikanac Emilio koji ima tri nacionalnosti: argentinsku, čileansku i urugvajsku. Emilio je prepoznatljiv građanima Sarajeva po licu obojenom u plavu boju i vikinškoj kacigi na glavi. Uličnim performansom počeo se baviti u 19. godini u Čileu. Posjetio je 65 zemalja, te se našao i na ulicama glavnog grada BiH, koji je postao njegov dom, a novi prijatelji su postali njegova porodica.

Ado Hasanović je do sada režirao 10 dokumentarnih filmova među kojima je i "Anđeo Srebrenice" koji kroz umjetničku ekspresiju govori o genocidu u njegovom rodnom gradu i odašilje poruku "Nikada više", a prikazan je na Colorado Film Festivalu.

Inače, ovo nije prva njegova nagrada. Filmom "Ja sam iz Srebrenice" osvojio je specijalnu nagradu za najbolji studentski film na Mostar Film Festivalu.

Hasanović je sada na trećoj godini Sarajevo Film Academyje.