Film/TV
0

Američki sud odlučio da film "Alpha Dog" može biti prikazan javnosti

Sarajevo-x.com
Sud je odlučio da film "Alpha Dog", koji je baziran na stvarnom slučaju ubistva koji je još uvijek u sudskoj proceduri, može biti premijerno prikazan u petak, kako je ranije i planirano.

Advokat odbrane tvrdio je da će prikazivanje filma utjecati na odluku koju porota treba donijeti u suđenju u ovom predmetu, te je tražio da se prikazivanje filma odgodi do okončanja sudskog procesa.

Filmski studio Universal je kao argument protiv ovog zahtjeva naveo da bi to bilo ustavno kršenje slobode govora.

U filmu "Alpha Dog", između ostalih, glume Justin Timberlake, Bruce Willis i Sharon Stone.

Advokat odbrane James Blatt, koji predstavlja okrivljenog Jessea Jamesa Hollywooda, uložio je žalbu na raniju presudu nižestepenog suda koja je određivala zabranu prikazivanja ovog filma.

Iako je glavnom liku u filmu izmjenjeno ime, priča je bazirana na sumnji da je Hollywood prije sedam godina učestvovao u kidnapovanju i masakriranju 15-godišnjeg Nicholasa Markowitza. Tijelo tinejdžera je pronađeno u kampu u udaljenom području Santa Barbare u Kaliforniji.

Tužitelji vjeruju da je Hollywood, kojeg u filmu glumi Emile Hirsch, osmislio izvršenje ubistva. On je uhapšen 2005. godine u Brazilu, a pred sudom se izjasnio da nije kriv. Ukoliko bude osuđen, Hollywood će se suočiti s mogućom smrtnom kaznom.

Markovitzevo ubistvo je posljedica obračuna između Hollywooda i žrtvinog starijeg polubrata, a u vezi s dugom od 1.200 dolara za prodaju droge. U ovom predmetu su osuđene još 4 osobe.