Film/TV
0

"Ambasadori uče jezike" pozvan na dva svjetska festivala

FENA
Šemsudin Gegić
Šemsudin Gegić
Dokumentarni film "Ambasadori uče jezike" reditelja Šemsudina Gegića, rađen u produkciji kuće "Flash production", izabran je u takmičarsku selekciju još dva prestižna međunarodna festivala - Međunarodni festival muslimanskog kina (MFMK) koji se održava u Rusiji i Tatarstanu te UNAFF - Festival filmskih festivala UN-a u San Francisku, koji se bavi tematikom ljudskih prava.

Za Međunarodni festival muslimanskog kina je od 250 prijavljenih filmova iz 41 zemlje, po direktnoj pozivnoj selekciji uvršten među 13 najboljih dokumentaraca koji će se takmičiti za glavnu nagradu "Zlatni minbar", saopćeno je iz "Flash production".

Projekcija filma će biti održana u petak, 17. oktobra.

Od 440 dokumentarnih filmova koje su selektori UNAFF-a vidjeli na filmskim festivalima u Los Angelesu, Washingtonu, New Yorku, Philadelphiji, Parisu, Veneciji, Berlinu, Bostonu i Cemridgu, Beogradu i drugim gradovima, žiri se odlučio izabrati 41 film u takmičarsku kategoriju.

"Ambasadori uče jezike" imat će večernju projekciju u utorak, 21. oktobra.

Reditelju filma Šemsudinu Gegiću ukazano je priznanje i čast da ima specijalno organizirane konferencije za novinare i panel diskusije sa studentima tamošnjih univerziteta i akademija umjetnosti.