Film/TV
2

"Ambasador u Bernu" 21. oktobra u kinu Meeting Point

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Projekcija filma "Ambasador u Bernu" Attile Szásza i prigodna svečanost održat će se u kinu Meeting Point, 21. oktobra, u okviru programa obilježavanja 60. godišnjice Mađarske revolucije i oslobodilačke borbe 1956.

Mađarska ambasada u Bosni i Hercegovini će nizom programa obilježiti 60. godišnjicu Mađarske revolucije i oslobodilačke borbe 1956, jedne od najvažnijih prekretnica u mađarskoj historiji.

Tim povodom u sarajevskom kinu Meeting Point biće održana projekcija filma "Ambasador u Bernu", a potom i prigodna svečanost za zvanice, pod pokroviteljstvom Memorijalnog odbora za obilježavanje 60. godišnjice Mađarske revolucije i borbe za slobodu 1956 godine.

Politički triler reditelja Attile Szásza prati događaje od 16. augusta 1958. kada su dva mađarska imigranta provalili u mađarsku ambasadu u Bernu i uzeli ambasadora za taoca. Dok švicarska policija okružuje zgradu, a grupa mađarskih imigranata se okuplja na ulici kako bi protestirali, iza zatvorenih vrata ambasade odvija se napeta, nepredvidiva talačka drama.

Scenarij Norberta Köbla zasnovan je na stvarnom događaju iz perioda nakon revolucije u Mađarskoj 1956. godine.

Film je osvojio osam prestižnih filmskih nagrada uključujući nagradu Bronzani zenit Međunarodnog filmskog festivala u Montrealu, nagradu za najbolji film Međunarodnog filmskog festivala u Anchorageu i nagradu Federico Fellini Međunarodnog filmskog festivala u Tiburonu.

Projekcija počinje u 20 sati, a ulaz je slobodan. Film je titlovan na BHS i engleski jezik.