Odlična zarada
0

"Alisa u zemlji čuda" čvrsto drži prvo mjesto box officea

Sarajevo-x.com
"Alisa u zemlji čuda" dostigla je zaradu od 430 miliona dolara na kino blagajnama širom svijeta, dok je Matt Damonov triler "Green Zone" jedno od prvih velikih ovogodišnjih podbačaja.

Ostvarenje režisera Tima Burtona, 3D remake "Alise", drugi vikend zaredom drži prvo mjesto nakon ostvarene zarede od 138 miliona dolara, objavio je distributor Wald Disney Co, prenosi Reuters.

Ukupna zarada na sjevernoameričkom box officeu iznosila je 208.6 miliona dolara, dok je na 48 tržišta širom svijeta film zaradio dodatnih 221 milion dolara.

"Green Zone" je tokom prvog vikenda prikazivanja zaradio skromnih 14,5 miliona što je bilo dovoljno za drugo mjesto. Distributeri iz Universal Picturesa nadali su se boljoj zaradi.

"Ovo je razočaravajuće", rekao je Nikki Rocco, direktor distribucije u General Electric Co.

Damon igra američkog vojnika koji počinje sumnjati u postojanje oružja za masovno uništenje kratko nakon invazije na Irak. Kritike su bile podijeljene.

Film je režirao britanski režiser Pail Greengras,koji je sa Damonom radio na posljednja dva dijela "Bourne" trilogije. Ta su ostvarenja debitirala sa zaradama od 52,5 i 69 miliona dolara.

Rocco je primjetio da je "Green Zone" zaradio više od većine drugih filmova koji su se bavili dešavanjima u Iraku, uključujući i "The Hurt Locker" koji je od juna prošle godine zaradio 16 miliona dolara.

"She's Out of My League" komedija sa Jay Baruchel u glavnoj ulozi, nalazi se na trećem mjestu sa 9,6 miliona dolara, romantična drama "Remember Me" zaradila je 8,3 miliona, dok je komedija "Our Family Wedding" zauzela peto mjesto sa 7,6 miliona zarade.