Film/TV
0

Aktivistički događaj decenije u Sarajevu: Gostovanje grupe ‘The Yes Man’

Sarajevo-x.com
1999. godine, nesto prije velikih protesta u Seattle-u, Mike i Andy- “The Yes Men” (www.theyesmen.org) napravili su parodiju sa web stranicom Svjetske trgovinske organizacije (WTO) na domenu GATT.org.

Neki ljudi su pomislili da je riječ o pravoj stranici, i počeli su slati pisma sa različitim pitanjima iz oblasti trgovine i ekonomije, da bi vremenom na kontakt email počeli stizati zvanični pozivi za učestvovanje na konferencijama na najvišem nivou.

Mike i Andy (The Yes Man), univerzitetski profesori i dugogodišnji antiglobalisticki aktivisti, odlucili su prihvatiti ponude i odjednom su postali predstavnici organizacije ciji su bili žestoki protivnici. Skupili su svoju ustedjevinu, kupili avionske karte, izmislili svoje nove identitete i krenuli….

Kao tzv. “eksperti” WTO-a, učestvovali su na konferencijama u Salzburgu (Austrija), Sydney-u (Australija), Tampere-u (Finska), te u programima CNBC-ja i BBC-ja. Od svih događaja koji su im se dešavali, Mike i Andy su napravili dokumentarni film, crnu komičnu satiru koja naglasava najgore aspekte globalnog kapitalizma. Film je učestvovao u zvanicnoj selekciji prestiznih festivala poput amsterdamske IDFA-e, Sundence Film Festa, itd.

Omladinska informativna agencija (OIA), u saradnji sa jos tri sarajevske organizacije- Green Visions, Akcija i ACIPS, imaju čast pozvati vas na javno predavanje i projekciju filma:

‘THE YES MAN U SARAJEVU”

KINO ‘Bosna’, četvrtak 29. juni u 19 sati

(ulaz slobodan)

Ovo je dogadjaj koji ne smijete propustiti. Najkreativniji i najsubverzivniji svjetski aktivisti koji se obilato koriste masovnim medijima, internetom, glumackim i talentom prerušavanja, itd. u Sarajevu će predstaviti svoj rad i biti na raspolaganju za pitanja svih u BiH kojima je građanski aktivizam trenutno jedina opcija djelovanja protiv vladajucih birokratskih i korumpiranih političkih elita. Mozda neke od ideja ‘The Yes Man’ budu korisne raznim aktivistickim inicijativama i pokretima u vrućem predizbornom periodu.

Program gostovanja ‘The Yes Men’ u Sarajevu:

Srijeda, 28. juni u 23, 20: gostovanje ‘The Yes Men’ u Centralnom Zatvoru na Federalnoj TV Cetvrtak, 29. juni u 19 sati- KINO ‘BOSNA’: javno predavanje i projekcija filma (ulaz besplatan)+ koncert Sarajevo Drum Orchestra Petak, 30. juni u 9,00- 13,00, Acips- Zmaja od Bosne 8, radionica ‘The Yes Men’ sa mladim aktivistima iz BiH