TV festival u Baru
0

"Ako ovo gledaš, mama" osvojio Srebrnu maslinu

Sarajevo-x.com
Dokumentarni film "Ako ovo gledaš, mama..." autora Mustafe Mustafića i Daria Novalića osvojio je Srebrnu maslinu na 14. Internacionalnom TV festivalu u Baru.

Nagrada je uručena 'za pripovijedanje izuzetno dirljive priče kroz kombinaciju nekoliko portreta siročića, sve to protkano emotivno nabijenim scenama, bez manipulisanja publikom i u jednom trenutku'.

Film govori o djeci Doma za nezbrinutu djecu Bjelave koja ratne 1992 godine, uz dogovor sa talijanskom vladom napušta opkopljeno Sarajevo.

Petnaest godina kasnije, u dokumentarcu "Ako ovo gledaš mama", kroz priče petero djece iz grupe, saznajemo zašto se nisu vratili iz Italije, kako su zaboravili maternji jezik, kako ih progoni nostalgija, ali saznajemo i to da ipak imaju nove prijatelje, nove porodice, pa i novu domovinu. Film prati sudbinu Sabine, Mirele, Merime, Mirze i Adisa, nekadašnjih štićenika Doma, a sada odraslih ljudi koji su oformili svoje talijanske porodice.

Dokumentarac je sniman na lokacijama italijanskih gradova Riminija, Milana i Torina, gdje su prije deceniju i po po crkvenim domovima raspoređena djeca iz ''sarajevskog konvoja''.