U Istanbulu sa istaknutim autorima
0

Aida Begić u žiriju Festivala dokumentarnog filma TRT-a

Sarajevo-x.com
Aida Begić
Aida Begić
Bosanskohercegovačka rediteljica Aida Begić članica je Internacionalnog žirija ovogodišnjeg Festivala dokumentarnog filma Turske radio-televizije (TRT).

Festival će se održati u periodu od 5. do 9. maja u Istanbulu. Filmovi iz cijelog svijeta prikazivat će se u tri kategorije: internacionalna, profesionalna nacionalna i amaterska nacionalna kategorija.

Begićeva će, zajedno sa još šest članova žirija, Massoudom Bakhshijem (Iran), Olivierom Pierreom (Francuska), Sergeyem Shumakovim (Rusija), Azizom Tanom (Turska), Pangom Xinhuaom (Kina) i istaknutim turskim rediteljem i producentom Semihom Kapanogluom (dobitnikom "Zlatnog medvjeda" 2010), dodijeliti nagradu za najbolji dokumentarni film u internacionalnoj kategoriji.

Turska radio televizija (TRT) pokrenula je ovaj festival u namjeri da podrži razvoj dokumentarnog filma kao žanra. TRT dokumentarni festival pruža izvanrednu prilku za susret autora iz cijelog svijeta, te služi kao platforma za uspostavljanje saradnje turskih i svjetskih dokumenatrista.

Od prijavljenih 279 filmova iz 28 zemalja, prikazat će se 35 filmova u tri kategorije i to: 10 filmova u internacionalnoj, 13 u profesionalnoj nacionalnoj i 12 u amaterskoj nacionalnoj kategoriji.