Film/TV
1.5k

"Aconcagua 2015": Film o bh. trojcu koji je u surovim uvjetima osvojio najviši vrh Južne Amerike

Piše: M. N.
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Bosanskohercegovački alpinisti i sportisti Ismir Jusko, Tomislav Cvitanušić i Ermin Lipović su stavili zastavu BiH na najviši vrh Južne Amerike zvani Aconcagua početkom ove godine. O životnom pohodu koji je trajao skoro mjesec dana snimili su film "Aconcagua 2015 - BH ekspedicija" koji je večeras publici predstavljen u kinu Meeting Point u Sarajevu.

Riječ je o dokumentarnom filmu koji traje 21 minutu i u njemu se prikazuje kako je ovaj trojac osvojio vrh planine. Kamera ih je pratila svaki dan od prvog koraka do najvećeg sportskog uspjeha. Bilo je teških dana i surovih vremenskih uvjeta, no uspjeli, a u filmu otkrivaju kako.

"Sretni smo da smo uspjeli prenijeti barem mali dio onoga što smo doživjeli. Kada svjedočite tragičnom događaju postavljate sebi neka važna pitanja o životu kao što je koja nam je svrha, šta da radimo kada se vratimo u dolinu i sl. Svrha je da prenesemo vrijednosti i lijepe poruke u danima kada ne čujemo lijepe stvari", rekao je Cvitanušić.

Jusko je rekao da su mu suze ponovo krenule na oči kada je gledao film zajedno sa sarajevskom publikom koja skoro pa nije "disala" tokom prikazivanja. Nagradili su ih gromoglasnim aplauzom.

"Neke emocije su mi na današnjoj premijeri i veće nego na samom osvajanju vrha. Kada osvojite vrh Aconcaguae borite se s drugom vrstom emocijama, ali ovdje pred ovolikom publikom sasvim druga. Znamo da smo učinili pravu stvar", rekao je Jusko.

Lipović je istakao kako su večeras ponovo doživjeli uspon, ali na neki drugi način.

"Ekipa koja je radila na filmu uspjela je dočarati svu tu ljepotu i neke anegdote koje se mogu desiti pri samom usponu. Opet doživljavamo sami uspon na četvrti način. Vrlo sam zadovoljan i kritike su super", rekao je Lipović.

Autori filma su Amir Nuspahić, Anel Kajtezović, Elvedin Mujagić i Nasko Kišmić. Film je ove godine već osvojio prvu nagradu na 3. Outdoor Foto & Film festivalu – Kreševo 3FOK, a prvo je promoviran u Bihaću 15. oktobra.