Film/TV
13

87. dodjela nagrade Oscar: "American Sniper" favorit za najbolji film

Klix.ba
Ceremonija dodjele 87. po redu prestižne filmske nagrade Oscar bit će održana u Hollywoodu u nedjelju, 22. februara u 19 sati po lokalnom vremenu (oko 4 sata u noći sa nedjelje na ponedjeljak po našem vremenu).

Snimak ceremonije će prenositi brojne TV kuće u čak 225 zemalja svijeta, a ovogodišnju dodjelu Oscara će voditi Neil Patrick Harris.

Za najbolji su film ove godine nominirana sjedeća ostvarenja: "American Sniper" (o kojem se u zadnje vrijeme dosta govori i piše kao o ovogodišnjem pobjedniku), "Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)", "Boyhood", "The Grand Budapest Hotel", "The Imitation Game", "Selma", "The Theory of Everything" i "Whiplash".

Gumci koji se takmiče za Oscara za glavnu mušku ulogu su: Steve Carell za ulogu u filmu "Foxcatcher", Bradley Cooper (film "American Sniper"), Benedict Cumberbatch ("The Imitation Game"), Michael Keaton ("Birdman or the Unexpected Virtue of Ignorance") i Eddie Redmayne ("The Theory of Everything").

Za glavnu žensku ulogu ove su godine nominirane: Marion Cotillard (za ulogu u filmu "Two Days, One Night"), Felicity Jones ("The Theory of Everything"), Julianne Moore ("Still Alice"), Rosamund Pike ("Gone Girl") i Reese Witherspoon ("Wild").

Listu svih nominacija možete pogledati ovdje.

Oscar je ime za slavnui američku filmsku nagradu Academy Award koju svake godine dodjeljuje Akademija filmskih umjetnosti i nauka kako bi odala počast ostvarenjima profesionalaca u filmskoj industriji, uključujući reditelje, producente i scenariste.

Formalna svečanost na kojoj se nagrade dodjeljuju je među najstarijim, najpoznatijim, najprestižnijim i najgledanijim filmskim svečanostima u svijetu, a prva dodjela Oscara održana je u četvrtak, 16. maja 1929. u Hollywoodu kako bi se odala počast filmskim postignućima 1927. i 1928.

Nagrada se dodjeljuje u više kategorija, a zaključno sa 80. dodjelom Oscara održanom 2008, podijeljeno je ukupno 2696 Oscara.