Podrška iz Hrvatske
0

840.000 eura za film "Otok ljubavi" Jasmile Žbanić

Sarajevo-x.com
Jasmila Žbanić (Foto: A.Panjeta/Sarajevo-x.com)
Jasmila Žbanić (Foto: A.Panjeta/Sarajevo-x.com)
Hrvatski audiovizuelni centar podržao je igrani film "Otok ljubavi" bh. rediteljice Jasmile Žbanić sa 3.100.000 kuna (oko 840.000 KM). Odlučeno je to nakon javnog konkursa za audiovizuelno stvaralaštvo.

Na 15. sjednici, održanoj 17.03.2011. godine, Vijeće HAVC-a usvojilo je listu prioriteta za dodjelu sredstava za poticanje audiovizuelnog stvaralaštva u 2010. godini u kategoriji dugometražnog igranog filma, debitantskog dugometražnog igranog filma, kratkometražnog igranog filma, dokumentarnog dugometražnog filma, dokumentarnog kratkometražnog filma, animiranog i eksperimentalnog filma, saopćeno je iz producentske kuće "Deblokada".

U oblasti igranog filma novčano su podržani i filmovi "Svećenikova djeca" Vinka Brešana, "Čudnovate zgode šegrta Hlapića" Silvija Petranovića, film Lukasa Nole, "Ljudožder vegetarijanac" Branka Schmidta, te "Zagrebačke priče 2 - Ljubav".

Film "Otok ljubavi" koprodukcija je Hrvatske, Njemačke i Francuske, a scenario za njega su napisali Jasmila Žbanić i Aleksandar Hemon. Snimanje je predviđeno u šibenskom Solarisu u produkciji kuće "Živa".

Filmu je uskraćena finansijska pomoć Fondacije za kinematografiju BiH jer je optužen za promovisanje pedofilije, što je naša najpoznatija rediteljica i dobitnica Zlatnog medvjeda na Berlin Film Festivalu žestoko opovrgnula.