Zagreb Film Festival
0

80 dobrih filmova u centru Zagreba

Sarajevo-x.com
Šesti Zagreb Film Festival, festival prvog ili drugog filma autora/ice, održava se od 19. do 25. oktobra 2008. u svim dvoranama Studentskog centra i kinu Europa. Za nagradu Zlatna kolica u međunarodnoj se konkurenciji takmiči 11 dugometražnih, 15 kratkih igranih, 12 dokumentarnih filmova te 10 novih hrvatskih filmova u programu Kockice.

Glavni program - 'Šesto izdanje ZFF-a zagrebačkoj će publici, već naviknutoj na izvrsne filmove, ponovno donijeti bogat glavni program: festival otvara film 'Rumba' Belgijanaca Dominiquea Abela, Fione Gordon i Brune Romya, starim znancima čiji je 'Ledenjak' 2005. godine odnio glavnu nagradu festivala. 'Rumba' je prikazana na kanskoj Sedmici kritike, kao i izvrstan 'Snijeg' Aide Begić o životu u poslijeratnoj Bosni te 'Moskva, Belgija' Christophea Van Rompaeya. Ova humoristična priča o neobičnoj ljubavi poštarice i deset godina mlađeg kamiondžije nominirana je i za nagradu Evropske filmske akademije, kao i bugarski hommage film noiru 'Zift'.

Iz Srbije stiže prvi dugi igrani film Stefana Arsenijevića, višestruko nagrađivanog za svoje kratke uratke - 'Ljubav i drugi zločini', a prikazat će se i redateljski debi Charlieja Kaufmana, jednog od najcjenjenijih scenarista današnjice - 'Synecdoche, New York' s Philipom Seymourom Hoffmanom u glavnoj ulozi. Brazilska 'Elitna postrojba' zatvara festival, a program kratkog filma donosi 15 naslova, među kojima i 'Ne sanjam na njemačkom' u kojem se pojavljuje mlada Luna Mijović, poznata po zapaženoj ulozi u 'Grbavici'.

U dokumentarnom programu naći će se nekoliko filmova koji se bave umjetnošću: 'Kao da je bilo nekad' raspliće priču o životu i djelu Milana Mladenovića, frontmena kultne Ekatarine Velike, 'Slingshot Hip Hop', prikazan na Sundanceu, priča o prvom palestinskom hip-hop bendu, a 'Cijanoza' o uličnoj umjetnosti u Iranu. 'The Red Race' izvrstan je film o siromašnoj djeci u Kini koju treniraju za uspjeh na Olimpijskim igrama, a 'Dan nakon mira' prati Jeremya Gilleya i slavne glumce u borbi za uspostavljanje svjetskog dana mira. Festival će otvoriti tek nedavno pronađeni film Oktavijana Miletića 'Agram Hauptstadt Kroatiens' koji je 1943. snimio za njemačke producente', izdvojio je neke od naslova Boris T. Matić, direktor festivala.

Film@CRO novi je program u BUG kinu &TD u kojem će biti prikazano sedam stranih filmova snimanih u Hrvatskoj, po izboru Danijela Rafaelića iz Hrvatske kinoteke. Jedan od najpoznatijih zasigurno je 'Winnetou: Blago u srebrnom jezeru' sniman 1962. godine na području Plitvičkih jezera i rijeke Zrmanje, zatim 'Proces' Orsona Wellesa sniman na zagrebačkom Gornjem gradu zbog, kako kažu neki izvori, kafkijanske atmosfere. 'Željezni križ' Sama Peckinpacha jedan je od prvih antiratnih filmova, sniman u Istri, a priča govori da je dio tehničke opreme posudila i JNA. Upravo je 'Sofijin izbor' Meryl Streep donio drugog Oskara.

Velikih 5 novi je program koji donosi pet ostvarenja velikih evropskih kinematografija koji su u protekloj godini imali oko milion gledatelja u kinima: iz Francuske stiže ekranizacija knjige Frédérica Beigbedera '129,90', Španjolska šalje priču o tri detektivke imenom 'Mataharis', a iz Velike Britanije dolazi histerično smiješan hommage djetinjstvu i filmovima 'Rambow sin'. 'Saturn u opozitu' izvrstan je talijanski grupni portret nekolicine 40-godišnjaka, a njemački 'Val' temelji se na istinitoj priči o profesoru koji je, želeći pokazati učenicima kako funkcioniraju totalitarne vlade, otišao malo predaleko u eksperimentiranju.

'Izuzetno nam je drago što smo program Zagreb Film Festivala produljili na cijelu godinu, i to upravo u kinu Europa koje nam je povjereno na upravljanje. Osim Velikih 5, programa koji će se održavati isključivo u kinu Europa, u istom smo kinu za naše najmlađe posjetitelje ponovno pripremili iznimno uspješan program filmova za djecu Vip Bibijada, od ponedjeljka do subote, svaki dan u 13.00 sati. Generalni sponzor Vip osigurao je besplatne ulaznice za sve projekcije iz ovog programa' istaknuo je Hrvoje Laurenta, producent festivala.

'Program Moj prvi film ove godine doživljava svoje treće izdanje, a knjiga 'Moj prvi film', u izdanju Zagreb Film Festivala i Kerschoffseta, drugo. Njezin autor, britanski redatelj i publicist Stephen Lowenstein, osobno će ju predstaviti upravo na ZFF-u. Deset danas etabliranih redatelja – Richard Linklater, Richard Kelly, Alejandro González Iñarritu, Takeshi Kitano, Shekhar Kapur, Emir Kusturica, Agnès Jaoui, Lukas Moodysson, Terry Gilliam i Sam Mendes, povjerilo mu je zlata vrijedna iskustva sa snimanja svojih prvijenaca. Neke od njihovih uradaka vidjet će i zagrebačka publika', dodao je Laurenta.

Matineje – u suradnji s hrvatskim distributerima, četvrtu godinu zaredom nastavlja se iznimno uspješan i posjećen program premijernih hit-naslova, svakog dana u 14.00 sati u kinu Studentskog centra. U programu pokrenutom s namjerom oživljavanja kultnih SC-ovih matineja posjetitelje očekuje novi film bosanskog autora Srđana Vuletića 'Teško je biti fin', nominiran za nagradu EFA-e, ekranizacija knjige Chucka Palahniuka 'Choke', 'Funny Games' Michaela Hanekea, remake istoimenog filma istog redatelja iz 1997. s Naomi Watts i Timom Rothom u glavnim ulogama te izraelski 'Orkestar u gostima'.

'Kao uvertira festivalu u kinu Europa u suradnji s Talijanskim instituom za kulturu otvorena je izložba 'Ciao Anna!' posvećena velikoj talijanskoj glumici Anni Magnani povodom stote godišnjice njezina rođenja i trajat će do završetka festivala. Žene, istaknute filmske djelatnice, obilježavaju i tri ovogodišnja ZFF-ova žirija: glavni žiri čine Marit Kapla, direktorica Göteborg Film Festivala, prošlogodišnja pobjednica u kategoriji kratkog filma Šejla Kamerić i britanska producentica i direktorica Film Business School u Londonu Nadine Luque, dokumentarni Dana Budisavljević, Saša Vojković te Izraelka Avishang Liebovich, a u hrvatskom programu Kockice o pobjedniku će odlučivati Sara Hribar, Diana Nenadić i Nataša Janjić' najavio je ovogodišnje članice žirija Boris T. Matić.

'Ponosni smo što smo od samog početka generalni sponzor Zagreb Film Festivala koji je svake godine sve bolji, sadržajniji i sve posjećeniji,' izjavila je Andrea Blažičević, rukovoditeljica Marketing komunikacija Vipneta, generalnog sponzora ZFF-a. Nadodala je da će Vipnet i ove godine upotpuniti glavni program nizom korisnih i zabavnih sadržaja, od kojih je istakla drugu Vip Bibijadu za najmlađe, prodaju povoljnijih ulaznica putem SMS poruka ili Vodafone live! mobilnog portala, te od ove godine SMS rezervacije ulaznica za iznimno posjećene besplatne večernje projekcije.

'Od četvrtka, 16.10. moći će se rezervirati i kupiti u pretprodaji u kinu Europa ulaznice za projekcije, a Vip korisnici moći će već od utorka 14.10. putem SMS-a i Vodafone! live mobilnog portala kupovati ulaznice po 20 posto povoljnijoj cijeni. Tijekom sedam festivalskih dana očekujemo više od 30 tisuća gledatelja filmskih programa, 140 premijernih i repriznih projekcija te osamdesetak međunarodnih gostiju. Izvan filmskog programa Locarno Film Festival će predstaviti njegov direktor Marco Solari, govorit ćemo o MEDIA programu Vijeća Europe, predstaviti projekt 'Sarajevo – grad filma', a najviše smo ponosni što ćemo na DVD-u objaviti najstariji očuvani film snimljen u Hrvatskoj, 'Die Finanzen des Grossherzogs' Friedricha Wilhelma Murnaua' dodao je producent Hrvoje Laurenta.