Organizatori najavljuju
0

"66. dodjela Zlatnih globusa bit će najbolja do sada"

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
U ponedjeljak u dva sata ujutro (po našem vremenu) u Los Angelesu očekuje se početak svečane dodjele prestižnih filmskih nagrada, a budući da je prošlogodišnja dodjela Zlatnih globusa zbog štrajka scenarista otkazana i zamijenjena nimalo glamuroznom novinarskom konferencijom, organizatori ovoga puta najavljuju "najglamurozniju i najbolju ceremoniju ikada".

Na ovogodišnjoj dugo očekivanoj dodjeli australski glumac Heath Ledger mogao bi posthumno osvojiti Zlatni globus za "Najboljeg sporednog glumca" zbog izvrsne glumačke izvedbe u blockbusteru "The Dark Knight".

Supermama Angelina Jolie i njen životni partner Brad Pitt također su se našli na dugoj listi nominiranih zvijezda zahvaljujući ulogama u filmovima "Changeling" i "The Curious Case of Benjamin Button". Ljubavni par iz kultnog filma "Titanic" Leonardo DiCaprio i Kate Winslet svojim novim zajedničkim projektom na velikom platnu "Revolutionary Road" osigurali su nominacije, kao Tom Cruise i Robert Downey Jr. ("Tropic Thunder") te Anne Hathaway ("Rachel Getting Married").

Kate Winslet, poznata engleska glumica, ulogom u filmu "The Reader" osvojila je još jednu nominaciju, dok bi legendarna Meryl Streep ove godine mogla kući odnijeti čak dva Zlatna globusa i to za "Najbolju glumicu u drami" ("Doubt") i "Najbolju glumicu u mjuziklu ili komediji" ("Mamma Mia!").

Kako saznaje Reuters, najveći broj nominacija ove godine osvojili su filmovi "The Curious Case of Benjamin Button", "Doubt" i "Frost/Nixon", sa po pet nominacija.

Budući da je prošle godine otkazana svečana ceremonija dodjele Zlatnih globusa, organizatori su filmskom reditelju Stevenu Spielbergu nagradu za životno dostignuće Cecil B.DeMille, koju je osvojio 2008. godine, odlučili konačno uručiti večeras.

Kao što je već svima dobro poznato, dodjela ovih nagrada služi kao svojevrsna prognoza mogućih dobitnika Oskara. Lista nominiranih filmskih ostvarenja i glumaca za ovu najprestižniju filmsku nagradu bit će javnosti otkrivena 22. januara, a ceremonija dodjele zakazana je za 22. februar.

Dodjelu Zlatnih globusa svake godine tradicionalno organizuje udruženje stranih novinara akreditovanih u Hollywoodu, a direktan TV prijenos emituje se putem ABC televizije.