Film/TV
0

59. međunarodni filmski festival u Cannesu počinje u srijedu

FENA
"Da Vincijev kod" će u srijedu otvoriti 59. međunarodni filmski festival u Cannesu, a uslijedit će službeni program u kojem će se suočiti velika imena filma i generacija mladih redatelja u usponu.

Dan prije otvorenja festivala cijela filmska ekipa dolazi vozom ravno iz Londona, u skladu s velikom tradicijom zvijezda iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća koje su silazile s čuvenog 'plavog voza.

Redatelja Rona Howarda, dobitnika Oskara za "Genijalni um", pratit će dvoje glavnih protagonista filma, američki glumac Tom Hanks i francuska malda zvijezda Audrey Tautou ("Amelie").

Izvan službenog programa u konkurenciji za Zlatnu palmu, "Da Vincijev kod" ustupit će mjesto filmovima u natjecateljskom programu poput "Kajmana" Nannija Morettija i "Povratka" Pedra Almodovara.

Popis 20 filmova iz službenog programa sadrži imena poput Kena Loacha ("Vjetar se diže") i Finca Akija Kaurismakija ("Svjetla predgrađa"). Amerikanka Sofia Coppola predstavit će željno očekivanu "Mariju Antoanetu".

Francuski film "Transilvanija" Tonyja Gatlifa, s Asiom Argento i Amirom Casar, zatvorit će festival 28. maja.

Za skupljače autograma tu je "X-Men 3", izvan konkurencije, u kojem nastupaju Halle Berry, Hugh Jackman i Ian McKellen.

Prvi put u historiji festivala žirijem će predsjedati Kinez (iz Hong Konga) Wong Kar-wai, redatelj priznatog filma iz 2000. godine, "Raspoloženi za ljubav".