Film/TV
1

VIDEO / "Django Unchained" ublažen za kineska kina

Klix.ba
Krvave scene kojima obiluje novi film reditelja Quentina Tarantina, "Django Unchained", morale su biti ublažene kako bi se film mogao prikazati u kineskim kinima.

Tarantino se složio sa "manjim izmjenama", piše Southern Metropolis Daily.

"Promjene uključuju izmjenu boje krvi u tamniju te spuštanje visine prskanja krvi. Reditelj je promjene vidio kao progresivne, a ne rezultat kompromisa. Ono što mi nazivamo krvoprolićem i nasiljem su samo sredstva koja služe u svrhu filma. Quentin zna kako da to prilagodi, a neophodno je da on to učini", izjavio je Zhang Miao, direktor kineskog ogranka Sony Picturesa i dodao kako promjene neće utjecati na sveukupni kvalitet filma.

Uprkos izmjenama, film će se prikazivati u svom punom trajanju od 165 minuta, a radi se o prvom Tarantinovom filmu kojem će biti dopušteno prikazivanje u Kini, gdje državni cenzori često brišu seksualno eksplicitne scene, nasilje i sve ono što smatraju neprikladnim.

I drugi hollywoodski filmovi, poput "Skyfalla", "Cloud Atlas" i "Red Dawn", prošli su kroz određene promjene kako bi umirili regulatore.

Kina je u martu postala drugo najveće filmsko tržište na svijetu, sa zaradom na box officeu od 2,7 milijardi dolara u 2012. godini.