Tokom pripreme za aukciju
0

FBI upao u radnju i uzeo otiske prstiju Johna Lennona

Sarajevo-x.com
John Lennon
John Lennon
FBI je zaplijenio karticu s otiscima prstiju legendarnog Johna Lennona, čija se vrijednost procjenjuje na najmanje 100.000 dolara, pišu britanski mediji.

Kartica sa otiscima prstiju bila je među 850 predmeta namijenjenih za aukciju koja će se održati u subotu povodom 70. rođendana muzičara. Suosnivač aukcijske kuće GOTTA HAVE IT, Peter Siegel, tvrdi da je posve zbunjen akcijom FBI-ja i njihovim interesom za memorabiliju.

John Lennon, Englez rođen u Liverpoolu, otiske prstiju dao je 1976. godine popunjavajući aplikaciju za američko državljanstvo. I dok je ta kartica prikazivana novinarima u radnji u New Yorku agenti FBI-ja su došli s nalogom i oduzeli vrijedan predmet.

"Ta velika ikona je mrtva već 30 godina. Ne predstavlja nikakvu nacionalnu prijetnju", kazao je Siegel, dodavši da je karticu prije 20 godina kupio veoma poznati promotor.

"Agenti su s osjećajem hitnosti pokazali interes za tu karticu. Bili su zabrinuti da je kartica nestali ili izgubljeni dio dokumenata iz Lennonove datotke", objasnio je Siegel, prenosi "Daily Telegraph".

Glasnogovornik FBI-ja pojasnio je da se trenutno istražuje kako se predmet našao u privatnoj kolekciji.

"Trenutno istražujemo ovaj slučaj. Pretpostavljamo da je riječ o dokumentu koji je u vlasništvu vlade i normalno ne bi trebao biti korišten u komercijalne svrhe", kazao je galsnogovornik FBI-ja James Margolin.

Inače, jedan od osnivača Beatlesa bio je predmet istrage FBI-ja 1970-ih godina zbog antiratnih aktivnosti. Lennonov tadašnji advokat za imigraciju, Leon Wildes, izjavio je da je kartica s otiscima prstiju bila među dokumentacijom koja je nestala nakon provokativnog nastupa legendarnog muzičara na televiziji 1976. godine.