Intimni trenuci Kennedyjevih
2

Fascinantne fotografije najpoznatijeg para svih vremena

Klix.ba
Kolekcija fascinantnih privatnih i javnih fotografija porodice Kennedy bit će predstavljena na izložbi otkrivajući naslijeđe jednog od najpoznatijih parova svih vremena, Johna i Jackie Kennedy.

Fotografije je snimio Mark Shaw, fotograf magazina Life, koji je bio nezvanični fotograf bivšeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja (JFK) i njegove supruge Jackie te njihov blizak prijatelj.

Par se na snimcima može vidjeti u različitim situacijama, od službenih posjeta gradovima u SAD-u do intimnih trenutaka sa kćerkom.

Jacqueline Bouvier i Jon F. Kennedy su se upoznali 1951. godine dok je on bio kongresmen, a ona novinarka Washington Timesa. Vjenčali su se 1953. godine, a prvo dijete dobili četiri godine kasnije.

Senator Kennedy je 1960. najavio kandidaturu za predsjednika SAD-a i sa svojom suprugom počeo putovati zemljom i predstavljati svoj program.

Samo dvije sedmice nakon što je u mrtvoj utrci pobijedio protukandidata Richarda Nixona i postao predsjednik SAD-a, JFK i Jackie su dobili drugo dijete. Tri godine poslije rođen je Patrick Bouvier Kennedy, ali je usljed problema s plućima preminuo nakon samo dva dana.

No, tragedijama tu nje kraj. U novembru iste godine, JFK je ubijen u atentatu u Dallasu, a Jackie je ostala udovica u 34. godini.