magazin
365

Edvin Kalić je student prava iz Sarajeva s talentom za modnu fotografiju i film

Piše: L. Č.
(Foto: Edvin Kalić)
Edvin Kalić je umjetnik sa sarajevskom adresom koji gaji ljubav prema vizuelnoj umjetnosti, a cilj mu je, kako kaže, da na polju modne fotografije i filma u BiH doprinese što je više moguće.

Edvin Kalić je rođen u Sanskom Mostu, ima 24 godine i apsolvent je na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Fotografijom se bavi već nekoliko godina, s fokusom na modnu fotografiju za koju kaže kako je žanr koji mu omogućava najviše kreativne kontrole u odnosu na druge i stvaranje scenarija onakvim kakvog ga je zamislio putem vlastitog poimanja lijepog.

U svojim radovima često kombinuje modnu i art fotografiju kako bi postigao najbolje iz oba svijeta.

"Uvijek sam tražio način kako da ispoljim svoju kreativnost i fotografija je tu došla kao medij putem kojeg ću najbolje pokazati svoju viziju i osjećaj za estetiku", govori za Klix.ba Edvin za kojeg kažu kako je spoj dva različita svijeta - prava i umjetnosti. Dodaje kako još uvijek nije siguran na kojoj se strani u budućnosti više vidi, no kako će vizuelna umjetnost uvijek zauzimati poseban dio u njegovom životu.

Pored modne fotografije, Edvin Kalić voli da eksperimentiše i u oblasti videa i filma, a jedan od njegovih aktuelnijih projekata je video spot za pjesmu "Lejlija" Bože Vreće kojeg je radio uz ekipu koju čine Neira Sinanbašić (styling), Ivana Brdar (šminka) i Josip Tabak (model).

"Htjeli smo uraditi spot koji će vizuelno izgledati drugačije, mistično i progresivno za ove prostore, ali i da odgovara atmosferi same sevdalinke. Snimali smo u januaru, na jako niskim temperaturama, te je zbog toga snimanje pomalo bio izazov, ali je sve dobro prošlo", pojašnjava Kalić.

Edvin Kalić je i autor kratkog modnog filma koji je uradio u saradnji sa bh. blogericom Ajlom Hodžić. Kratki modni filmovi su, pojašnjava Kalić, pored modne fotografije vani već dosta popularni kao medij, dok kod nas nisu još sasvim zaživjeli.

Njegov ''Small Town Girl'' je crno-bijeli fashion film sniman na ulicama Sarajeva u slow motionu sa naglaskom na pokret. Koncept kojim je autor bio vođen je "razigranost, jednostavnost i ljepota".

Edvin Kalić je bio i oficijelni fotograf na snimanju novog spota Dine Merlina, nastao pod rediteljskom palicom uspješnog Harisa Dubice o kojem je portal Klix.ba već pisao ranije.