Kada dječija soba nije soba
2

Djevojčica Elen trudna treći put, mala Indira radi u kamenolomu

Klix.ba
Prije nekoliko godina James Mollison je počeo fotografisati djecu širom svijeta i njihove spavaće sobe. Mollison je do sada posjetio 18 zemalja. "Vrlo brzo sam shvatio da moje lično iskustvo o posjedovanju spavaće sobe jednostavno ne vrijedi za svu djecu", kazao je Mollison.
Erlen
Erlen
Erlen ima 14 godina i trudna je po treći put. Ona živi u faveli u Rio de Janeiru u Brazilu. Njen dom je malena koliba. Erlen obično spava na podu, ali pošto je sada u poodmaklom stadiju trudnoće njena majka je zamijenila mjesto s njom i dozvolila joj da spava na krevetu. Erlen je imala 12 godina kada je prvi put ostala trudna, ali je rodila mrtvorođenče. Godinu dana kasnije, njeno drugo dijete je umrlo ubrzo nakon poroda. Ukoliko njeno treće dijete preživi, Erlen se najvjerovatnije neće vraćati u školu jer će se morati brinuti o njemu. Erlen želi biti veterinar kada odraste i želi da živi negdje drugo.
Dong
Dong
Dong ima devet godina. On živi u provinciji Yunnan na jugozapadu Kine sa svojim roditeljima, sestrom i djedom i bakom. On sobu dijeli sa roditeljima i sestrom. Siromašna su porodica. Posjeduju malo zemlje na kojoj uzgajaju rižu i šećernu trsku. Dong voli da piše i pjeva. Svaku noć Dong radi zadaću, a onda jedan sat gleda televiziju. Kada odraste on bi želio biti policajac.
Samantha
Samantha
Samantha ima devet godina. Živi sa svojim roditeljima na Long Islandu u New Yorku. Samantha ima crni pojas u karateu. Bila je svjetski šampion tri puta. Za karate se zainteresovala kada joj je bilo tri godine. Njena soba je prepuna osvojenih trofeja. Svaki dan četiri sata vježba ovu borilačku vještinu. Kada odraste želi postati zvijezda borilačkih filmova.
Douha
Douha
Douha živi sa svojim roditeljima i 11 braće i sestara u palestinskom izbjegličkom kampu u Hebronu. Ima deset godina, a sobu dijeli sa svojih pet sestara. Kada odraste ona želi biti pedijatar. Rođena je u izbjegličkom kampu, a odrasla je okružena svakodnevnim nasiljem. Njen brat Mohammed je 1996. godine izgubio život kada je aktivirao bombu. Tada su život izgubila 23 izraelska civila. Odmah nakon toga izraelska vojska je uništila njihovu porodičnu kuću.
Tzvika
Tzvika
Tzvika ima devet godina i živi u Beitar Illitu, izraelskom naselju na Zapadnoj obali. To je zatvorena zajednica u kojoj živi 36.000 ortodoksnih Jevreja. Televizija i novine su zabranjeni. Svaka porodica u prosjeku ima devetero djece, ali Tzvika ima samo jednu sestru i dva brata, sa kojima dijeli svoju sobu. Kada odraste Tzvika želi biti rabin.
Joey
Joey
Joey živi u Kentuckyju sa svojim roditeljima i starijom sestrom. On ima 11 godina. sa svojim ocem lovi već godinama. Posjeduje dvije puške i jedan samostrel. Prvog jelena je ubio kada mu je bilo sedam godina. Nada se da će mu otac tokom naredne sezone lova dopustiti da koristi samostrel, jer su mu puške dosadile. Joey voli ići u školu i gledati televiziju.
Irkena
Irkena
Irkena živi u Keniji sa svojom majkom u privremenoj nastambi koju okružuje visoka ograda koja sprečava bježanje domaćih životinja. On pripada plemenu Rendille, čiji članovi žive polunomadskim životom u surovim predjelima pustinje Kaisut. Irkena ima 14 godina i mora biti obrezan prije nego napusti zajednicu. Irkena će tada postati morani (mladi ratnik) i živjet će u divljini sa ostalim ratnicima. Mjesec dana prije ceremonije obrezivanja Irkena mora uloviti mnogo ptica koje će objesiti iznad svoje glave. To će označavati njegovu zrelost i vještinu u lovu.
Maria
Maria
Maria živi u Mexico Cityju sa roditeljima i starijom sestrom. Njihova kuća ima tri sprata, a okružena je visokom ogradom. Porodica ulaže mnogo u sigurnost jer je jednu njenu rodicu kidnapovala banda. Maria ima 12 godina i pohađa privatnu školu. Voli da pleše i željela bi biti profesionalna jazz plesačica kada odraste.
Jamie
Jamie
Jamie ima devet godina. Živi na posljednjem spratu nebodera na Petoj aveniji u New Yorku. Njegovi roditelji također posjeduju luksuzne domove u Španiji i Hamptonsu. Ima mlađeg brata i sestru, koji su blizanci. Jamie voli da svira violončelo, a kada odraste želi da bude advokat kao njegov otac.
Indira
Indira
Indira živi sa svojim roditeljima, bratom i sestrom u Kathmanduu u Nepalu. Njen dom se sastoji od samo jedne sobe u kojoj se nalazi jedan krevet i jedan madrac. Tokom noći djeca spavaju na madracu na podu. Indira ima sedam godina, a od svoje treće godine radi u lokalnom kamenolomu granita. U kamenolomu radi pet ili šest sati dnevno, a onda pomaže majci oko kućanskih poslova. Indira također pohađa školu koja je udaljena pola sata hoda. Iako više voli da se igra sa ostalom djecom, Indiri ne smeta to što mora da radi u kamenolomu.
Lewis
Lewis
Desetogodišnji Lewis živi sa svojim roditeljima i sestrom u kući u Yorkshireu u Engleskoj. Njemu je dijagnosticiran poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje. Također mu je dijagnosticirana i šizofrenija. Zabranjeno mu je da izlazi vani tokom noći. Zbog svog agresivnog ponašanja je sedam puta izbacivan iz specijalne škole koju pohađa. Otkako je počeo koristiti lijekove njegovo stanje se popravilo, ali mrzi zabranu izlaska jer se voli družiti sa prijateljima.
Alyssa
Alyssa
Alyssa živi sa svojim roditeljima u Kentuckyju. Ona je jedino dijete u porodici. Njihova mala kuća se raspada. Plafon u njenoj sobi je propao. Porodica ima želju da kupi kamp kućicu. Njena majka radi u McDonaldsu, a otac u Walmartu. Sve što zarade njeni roditelji troše na njene potrebe.