magazin
0

DJ danskog radija ubio zeca u emisiji uživo i izazvao burne reakcije javnosti

Klix.ba
Danska radiostanica kritikovana je zbog ubistva zeca tokom emisije uživo, koje su opravdali pokušajem da povećaju svijest o "licemjerstvu osoba koje se brinu o dobrobiti životinja".

Voditelj stanice Radio24syv Asger Juhl bio je domaćin debate o dobrobiti životinja kada je udario zeca Allana pumpom za bicikla.

Juhl je izvršio ubistvo ove životinje kako bi pokazao licemjerstvo aktivista za prava životinja koji jedu meso iz supermarketa.

Linse Kessler koja je bila dio diskusije na početku, pokušala je spasiti zeca, no nije uspjela.

Na Facebook stranici radija postavljen je video na kojem se vidi kako je meso zeca ispečeno, s porukom da će ga pojesti domaćin i gost Kristoffer Eriksen. Snimljeni su i zvuci posljednjih Allanovih momenata.

Ovo je izazvalo ljutnju slušatelja koji su pozvali na bojkot ove radijske stanice. Glasnogovornik radijske stanice kazao je kako su očekivali burne reakcije, a da je životinja ubijena prema uputama veterinara i zoo centra.

"Znali smo da ćemo biti optuženi za provokaciju. Da, naša namjera je bila da isprovociramo javnost na debatu o licemjerstvu kada je riječ o percepciji okrutnosti nad životinjama. Konzumenti generalno ne ubijaju životinje sami, ali kupuju i jedu životinje, što vodi njihovom tužnom životu. Ali mi to ne vidimo i ne smatramo druge životinje slatkim kao zeca. Ove životinje često pretrpe zastrašujuće muke na putu do našeg stola za večeru. Ove životinje ubijaju na isti način kao što je ubijen zec u našem studiju, samo što ne izazivaju tako snažne reakcije i bojkot. Željeli smo razotkriti ogromno licemjerstvo koje nas okružuje u vezi sa našim odnosom prema životinjama. Do sada smo uspjeli", rekao je.