magazin
113

Damir Zekić pobjednik drugog Sarajevo fotomaratona

Klix.ba
Duh grada (Foto: Damir Zekić)
U konkurenciji od 31 učesnika jednoglasnom odlukom žirija za pobjednika "Sarajevo fotomaratona 2013" proglašen je Damir Zekić.

U periodu od 18. do 20. augusta u Sarajevu je održan program Sarajevo fotomaratona 2013, koji je osim takmičenja uključivao i druženja fotografa. Dodjela nagrada održala se u galeriji BlackBOX. Svi učesnici fotomaratona su imali za zadatak da odgovore na šest zadanih tema u roku od deset sati.

Teme fotomaratona su bile: ulični portret, detalj, duh grada, emocija, koraci i zvukovi. Žiri u sastavu Dejan Đurić, Haris Čalkić, Denis Ruvić i Midhat Poturović te specijalni gost Milomir Kovačević Strašni dodijelili su ukupno deset priznanja:

Za najbolju seriju fotografija i odgovor na svih šest tema te pobjednika Sarajevo fotomaratona 2013 jednoglasno je proglašen Damir Zekić koji je nagrađen fotoaparatom Canon EOS 1100D sa objektivom 18-55mm IS II poklonom generalnog sponzora Canon Bosna i Hercegovina. Osim toga, prvoplasirani je dobio i poklon bon u iznosu od 50 KM i 10 GB hostinga u periodu od pet godina na servisu Pycsell.

Drugoplasirani na ovogodišnjem fotomaratonu je Haris Badžić koji je nagrađen poklon bonom od 20 KM za izradu fotografija i 10 GB hostinga u periodu od tri godine na Pycsellu. Treće mjesto osvojio je Eldin Hasanagić koji je dobio monografiju "Sarajevo – moj grad, mjesto susreta" te poklon bon za izradu fotografija u iznosu od 10 KM i 10 GB hostinga u periodu od jedne godine.

Osim nagrada dodjeljene su i pohvale za kolekciju i pojedinačne fotografije:

David Kraljević – pohvala za kolekciju fotografija Aldin Arnautović – pohvala za fotografiju na temu ulični portret

Mahir Omerović - pohvala za fotografiju na temu detalj Ena Ibrović - pohvala za fotografiju na temu duh grada Aida Redžepagić - pohvala za fotografiju na temu emocija Jan Duran - pohvala za fotografiju na temu koraci Alen Robović - pohvala za fotografiju na temu zvukovi

U fotogaleriji pogledajte nagrađene serije fotografija te pojedinačne pohvale.