magazin
0

Britanski princ Harry u junu završava službu u vojsci

Klix.ba
Britanski princ Harry u junu završava službu u vojsci i priprema se za novo poglavlje u životu.

Nakon što je skoro deceniju proveo u britanskoj vojsci, Harry je najavio kako napušta oružane snage.

"Izlazak iz vojske je bila zaista teška odluka. Sebe smatram nevjerovatno sretnim jer sam imao šansu da radim neke od poslova koji su mi bili veliki izazov i upoznam neke fantastične ljude u tom procesu. Iskustva koja sam stekao u proteklih deset godina sa mnom će ostati čitav moj život", kazao je princ Harry.

Princ Harry je svoju formalnu dužnost u vojsci počeo 2005. godine. Mlađi sin princa Charlesa i princeze Diane služio je dvije ture u Afganistanu i dobio zvanje kapetana, kao i zapovjednika Apache zrakoplova

Princ Harry mora završiti još neke obaveze prije nego se vrati svom životu civila. Posljednja dva mjeseca svoje operativne službe će provesti u australskim jedinicama obrambenih snaga u Darwinu, Perthu i Sydneyju.

Rad sa ranjenim vojnicima će pripremiti princa Harryja za poziciju koja ga čeka u augustu. On će volontirati u sklopu programa Ministarstva odbrane i pomagati skupinama ranjenih i bolesnih vojnika.

Pored svojih vojnih, britanski princ ima i kraljevske obaveze. Pratiti će svog oca, princa Charlesa na njegovom putu za Tursku krajem aprila, u sklopu komemoracije i sjećanja na Galipoljsku bitku. U maju će, u sklopu kraljevske turneje, putovati na Novi Zeland.

"Ovo je veliki hrabri korak za princa Harryja. Vojska mu je osigurala bijeg od javnog života i pokušavao je biti samo 'jedan od momaka'. No, kako ja to vidim, došao je do prirodne raskrsnice u svojoj karijeri. Sljedeći korak bi bio koledž ili poslovi u kancelariji, ali to nije za njega. Vojska je njegova velika strast i mislim kako nikad neće izgubiti vezu s njom", kazao je kraljevski dopisnik za CNN Max Foster.