magazin
196

Bosanka u hrvatskom Supertalentu: Magičnim plesom osvojila regiju i Justina Biebera

Piše: M. N.
Arijana Moranjkić je talentovana plesačica iz Srebrenika koja je osvojila srca ljudi iz Hrvatske te došla do polufinala showa Supertalent. Mlada Bosanka pokazala je nešto novo, originalno i prije svega veliku ljubav i strast prema magičnim pokretima koje izvodi na bini.

Iza sebe ima dugogodišnje plesno iskustvo, plesnu školu, vodila je plesne radionice u EU kampu u Srbiji "ClimArt For Change", a ušla je i u Top 20 (od 1.000 prijavljenih) online takmičenja koje je raspisao Justin Bieber za plesače. Sada se bori za titulu Supertalenta i jedina je predstavnice iz BiH.

"Plesom se bavim već dugo, od malih nogu. Imala sam sedam godina kada sam se prvi put susrela sa latino-američkim plesovima. Poslije kroz folklor, pa do hip -hop-a, da bi na kraju moja ljubav postala Popping i Animacija što je najteži dio za jednog plesača, ali sam se u tome zaista pronašla", rekla je Arijana u razgovoru za Klix.ba .

Iako je ples na prvom mjestu i njena velika ljubav, druga strast joj je matematika. Voli "baratati" s brojkama i zbog toga je upisala Matematički fakultet u Tuzli. Trenutno je apsolventica.

"Matematika i ples su došli sasvim slučajno zajedno. Oboje se razvilo iz velike ljubavi i oboje je za mene zaista posebno. Moj otac inače za mene često kaže da sam velika umjetnica i da se i on nekad zapita kako to dvoje spajam", rekla je. Na takmičenje "Supertalent" u Hrvatskoj prijavila se jer oduvijek sanjala da bude na TV ekranima.

"Dok sam trenirala uvijek sam bježala mislima i zamišljala da sam na velikoj bini gdje me gleda mnogo ljudi. Tek sada shvatam da je podij zapravo moje mjesto, moj drugi dom, gdje mogu prenijeti emociju i poruku plesom i koreografijom. Jer za mene ples nije samo pokret, on je život, kultura, način oblačenja. To je zapravo jedan potpuno drugi svijet, gdje je sve moguće i ostvarivo", istakla je.

Najviše voli plesati freestyle, a njena prva ljubav su zapravo battle-ovi i street takmičenja.

"To mi je bio prvi susret sa nastupom i zapravo publikom koja je dosta bliža plesaču i gdje plesač može osjetiti mnogo dobre energije na jednom mjestu. Za smišljanje koreografije mi ne treba mnogo, ali kada nešto radim i želim da to dobro izgleda, zaista se posvetim tome u cjelosti i cijelim svojim bićem to radim. Za sebe bih rekla da u tim situacijama padnem u neki hiperfokus i tako funkcionišem dok ne uradim ono što sam zamislila", kazala je Arijana.

Inspiraciju nalazi svugdje i u svemu, a vodi računa da se njen scenski nastup i izgled uklapa sa svim segmentima koreografije. Niko joj ne pomaže oko priprema za takmičenje i sve je naučila sama.

"Oduvijek sam bila kreativna, već od malih nogu, tako da mi smišljanje jedne koreografije ne predstavlja veliki problem", kaže.

Prije tri godine otvorila je i svoju plesnu školu, drugu po redu, jer je prvu morala zatvoriti zbog nedostatka prostora i sredstava.

"Radim već tri godine kao trenerica plesa sa djecom i odraslima. Pored toga, mnogo sam ulagala tokom svih tih godina u sebe i svoje znanje, pa sam išla i po brojnim plesnim kampovima i radionicama plesača. Sve to me inspirisalo da položim i licencu za Zumba instruktora te da sve generacije objedinim i učim zdravom životu i plesu", kaže nasmijana plesačica.

Ističe da joj je na putu ka uspjehu bilo teško jer nije imala podršku ni novaca. Mnogi su mislili da je u pitanju samo hir koji će je uskoro proći.Ali, ona je vejrovala u sebe.

"Vjerujem da se sve može postići ako vjerujemo u sebe i da se svaki rad i trud isplati. Ne treba odustajati nikada od svojih snova", naglasila je.

Kada se 2012. godine prijava na online takmičenje za turneju Justina Biebera ušla je u Top 20, a bilo je prijavljeno više od 1.000 videa.

"Nisam očekivala mnogo, ali sam se zaista iznenadila kada sam ugledala sebe u videu koji su objavili producent, koreograf i Justin Bieber. Poslije toga nažalost ništa nije bilo, ali se zaista nadam da ću u budućnosti surađivati sa poznatima", rekla je Arijana.

Njen san je da što više putuju i dijeli pozitivnu energiju s ljudima putem plesa, te da što više nastupa.

"Također, moj san je da jednog dana svi moji imaju male plesne škole te da nastave mojim putem, jer moje mišljenje je da je mladima potrebno da imaju nekoga da ga vodi, da im bude uzor kroz život. I naravno da budu lideri, da se ne boje boriti za sebe, za svoje mjesto pod nebom. Jer jedino tako mogu uspjeti", rekla je.

Na kraju je istakla kako nada nekoj velikoj prilici gdje će moći pokazati svoj puni potencijal , a jedna od tih prilika je show "Supertalent" u Republici Hrvatskoj. Polufinalno veče bit će održano u nedjelju s početkom u 20 sati. Glasovi publike odlučuju. Pomozimo talentovanoj i svestranoj Arijani da dođe do finala i ostvari svoje snove.