magazin
369

Bosanac putuje svijetom na motoru: Opasne ceste, oluje i povrede nisu ga zaustavile

Piše: M. N.
Španija
Senad Kruzei je Bosanac koji od 17. godine putuje svijetom na motoru. Prošao je cijelu Evropu te Južnu i Centralnu Ameriku i to što će uskoro napuniti 53 godine ne sprečava ga da obiđe one dijelove svijeta koje nije vidio i uživa u svojoj strasti.

Nedavno je završio turneju od njemačkog Baden Badena preko Francuske, Španije, Maroka, Sahare, Mauritanije, Senegala, Gambije do Malija i nazad. Prešao je više od 12.000 kilometara za dvije sedmice.

"Ja volim motore. To je vrsta ljubavi koja se može kupiti novcem. Dozvoljava vam da doživite tu realnost i život. Bez obzira na to gdje se nalazite i kakav je teren, motor i ja postajemo jedno", rekao je Kruzei koji već 36 godina živi u Njemačkoj.

U 2014. godini motorom je išao na Svjetsko prvenstvo u Brazilu te je upoznao mnogo naših ljudi. Tada je u 30 dana prešao 20.000 kilometara i obišao je pored Brazila, Argentinu, Peru, Boliviju, Ekvador, Panamu i Kostariku. U Boliviji je vozio tzv. Cestom smrti koja je druga po opasnosti u svijetu.

"Put oko svijeta planirao sam za 2010. godinu, ali mi je žena zatrudnjela pa sam to odgodio. U 2014. isplanirao sam ga ponovo, ali mi je Rusija odbila vizu tako da sam umjesto toga otišao na Svjetsko prvenstvo u Brazilu", kazao je strastveni motorista.

Ističe da na putovanja ne troši mnogo novca jer spava u jeftinim smještajima koje unaprijed rezerviše, ali da dosta novca potroši na gorivo i kazne jer vozi prebrzo. Po struci je građevinski tehničar, a s obzirom na to da se osamostalio veoma rano i naporno radio, danas ima firmu u kojoj je uposleno 13 osoba.

"Ipak, većinom prespavam pod vedrim nebom. Uvijek sam imao dobre motore, pa brže vozim, ali kada nema autoputa to je noćna mora jer nikada da stignete na odredište", rekao je Kruezi.

Nesreće je doživio u Brazilu i Boliviji, ali ništa ozbiljno da ne bi nastavio voziti. Najteže mu je bilo na Ruta muerte - Putu mrtvih u Boliviji te Peruu gdje se razbolio, ali je nastavio voziti. Na sadašnjoj turneji imao je nekoliko problema (pad s motora i kvar na motoru) zbog kojih je morao prenoćiti duže u nekim mjestima, ali uspio je nastaviti jer naiđe na uvijek na pomoć dobrih ljudi.

"Najbolji osjećaj je kada stignem na cilj. Naprimjer, na utakmicu reprezentacije BiH u Brazilu stigao sam na vrijeme, a putovao sam 5.500 kilometara. Četiri dana sam vozio po opasnim cestama, makadamu, po kiši, bez autoputa... Ali, radost je kada stigneš pred stadion i uspiješ pogledati utakmicu na kojoj su tvoji navijači koji te podrže i iskažu oduševljenje turnejom", kazao je.

Prvi motor koji je imao bio je Honda MT, a od prvi koji je sam kupio bio je XL 185. Ističe da ga je kupio za 8. mart i da to nikada neće zaboraviti.

Ljubav prema motorima naslijedio je i njegov sin Kenn koji je isti dan kada i Senad krenuo na dugu vožnju prema Kadizu. Ukoliko želite pratiti Senada na njegovom putu po svijetu to možete učiniti putem Facebooka i njegove zvanične web stranice.