magazin
0

Bondov "Aston Martin" prodan za 2,6 miliona funti

SRNA
Američki kupac platio je 2,6 miliona funti za najpoznatiji automobil tajnog agenta Jamesa Bonda i obećao da će ga provozati ulicama Londona, a potom izložiti u muzeju.

"Aston Martin DB5" iz 1964. godine, koji posjeduje jedinstvene registarske tablice, sjedište sa katapultom i zaštitu od metaka, pojavio se u filmovima "Goldfinger" i "Thunderball", prenosi BBC.

Automobil srebrne boje još može da postigne brzinu od 230 kilometara na sat i ubrza do "stotke" za 7,1 sekundi.

Na aukciji u Londonu kupio ga je kolekcionar Harry Yeaggy, koji će ga izložiti u muzeju u Ohaju.

Prethodni vlasnik legendarnog "Aston Martina" bio je jedan američki medijski mogul, koji ga je 1969. godine platio 12.000 dolara.

Yeaggy je poslije aukcije izjavio da je odluku o dolasku u London radi kupovine donio "u posljednjem trenutku" i da je potrošio nešto više novca nego što je planirao.

"Mislio sam da će ga kupiti neki Evropljanin. Izgleda da oni ne cijene Bonda kao mi. Upalićemo ga i provozati ulicama Londona. Malo ćemo se zabaviti", rekao je američki kupac.

Automobil je odličnom stanju i posjeduje prvu verziju današnjih satelitskih sistema za navigaciju, kao i još neke uređaje potrebne svakom špijunu.

Ovo je jedini preostali "Aston Martin" od dva koja su korištena u filmovima o britanskom tajnom agentu. Drugi je ukraden 1997. godine.